Friday, 31 May 2013

GMO - Genetically Modified


GMO?? Apa tu? Kalau sebutan penuh ialah "Genetically Modified" yang bermaksud di ubah suai secara genetik kalau diterjemahkan di dalam Bahasa Melayu.
Ahli-ahli sains telah menyelidik dan menyatakan kesihatan dan risiko makanan yang diubah suai secara genetik ini terhadap alam sekitar. Hasil daripada risiko-risiko ini, ramai orang di Amerika Syarikat, Kanada, Eropah, Jepun, dan negara-negara lain yang menuntut makanan yang tidak diubahsuai secara genetik (NON-GMO food).

Apakah makanan yang diubahsuai secara genetik?

Dalam pengubahsuaian genetik (atau kejuruteraan) makanan bersumberkan tumbuhan, saintis akan mengeluarkan satu atau lebih gen daripada DNA organisma lain, seperti bakteria, virus, atau haiwan, dan "menggabungkan" mereka ke dalam loji DNA yang hendak diubah. Sebagai contoh, jurutera genetik telah memindahkan gen dari bakteria yang dikenali sebagai Bacillus thuringiensis atau Bt ke dalam DNA jagung. Gen Bt menyatakan protein yang membunuh serangga, dan memindahkan gen membolehkan jagung untuk menghasilkan racun perosak sendiri.
Pengubahsuaian / kejuruteraan genetik adalah teknologi berbahaya
 • Salah satu masalah utama dengan kejuruteraan genetik adalah bahawa proses memasukkan gen ke dalam DNA kilang makanan adalah secara rawak, dan ahli-ahli sains tidak tahu di mana gen-gen ini pergi. Ini boleh mengganggu fungsi gen lain dan mewujudkan protein novel yang tidak pernah dalam bekalan makanan dan boleh mewujudkan toksin dan alergen dalam makanan.


Pengubahsuaian genetik adalah teknologi radikal
 • Penyokong pengubahsuaian genetik mengatakan bahawa teknologi adalah semata-mata lanjutan daripada pembiakan tumbuhan tradisional. Realitinya adalah bahawa kejuruteraan genetik adalah berbeza. Penternak tumbuhan tradisional bekerja dengan tumbuh-tumbuhan yang sama atau yang berkaitan spesies untuk mewujudkan varieti baru tumbuhan. Jurutera genetik memecahkan halangan genetik alam semula jadi dengan membenarkan pemindahan gen daripada bakteria, virus, dan juga haiwan-dengan kesan-kesan yang tidak diduga.

Pengubahsuaian genetik adalah berdasarkan kepada teori saintifik usang
 • Pengubahsuaian genetik adalah berdasarkan teori dipanggil Central Dogma, yang menegaskan bahawa satu gen akan mengeluarkan satu protein. Bagaimanapun, saintis yang bekerja dengan Institut Penyelidikan Kebangsaan Amerika Syarikat mendapati bahawa ini adalah tidak benar, bahawa gen beroperasi dalam rangkaian kompleks dengan cara yang tidak difahami sepenuhnya. Penemuan ini melemahkan secara keseluruhan untuk kejuruteraan genetik.

Apakah tanaman diubah secara genetik yang sedang berkembang?
 • Majoriti jagung, kacang soya, kapas, canola, bit gula ditanam di Amerika Syarikat adalah GMO. Lima puluh peratus daripada betik ditanam di Hawaii adalah GMO. Zucchini skuasy juga didapati GMO.

 • Sebanyak 15% daripada lembu di Amerika Syarikat disuntik dengan hormon pertumbuhan lembu yang diubahsuai secara genetik yang dipanggil rBGH (rBST). rBGH adalah diharamkan di banyak negara kerana kesan negatif ke atas kesihatan lembu. 
credit sini

 

GMO - Antara kajian dan kesan-kesannya


Tragedi Tryptophan
 • Satu bentuk genetik suplemen makanan L-tryptophan, yang menyebabkan kematian 37 orang dan melumpuhkan beberapa ribu lebih pada tahun 1989. 

Kentang GMO membahayakan tikus
 • Pada lewat 1990an, Arpad Pusztai, Ph.D., ahli biologi molekul, menjalankan kajian mengenai kentang yang diubahsuai secara genetik untuk Rowett Institut Penyelidikan di Scotland. Pusztai menjalankan ujikaji pemberian kentang yang diubahsuai itu pada tikus dan mendapati bahawa kentang itu merosakkan usus, organ-organ lain, dan sistem imun. 

Jagung GMO menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang tikus
 • Satu kajian yang dijalankan oleh saintis Perancis dan disiarkan dalam Arkib Pencemaran Alam Sekitar dan Toksikologi, mendapati gejala keracunan dan kerosakan hati dan buah pinggang pada tikus yang makan jagung GMO. 

Soya GMO meningkatkan kematian pada tikus dan mengurangkan kesuburan tikus belanda
 • Satu kajian 2006 yang dikendalikan oleh Irina Ermikova Negara Rusia Akademi Sains menemui bahawa lebih separuh daripada bayi daripada ibu tikus makan soya GMO meninggal dunia dalam tempoh tiga minggu. Dalam satu lagi kajian saintis Rusia mendapati bahawa tikus belanda yang makan soya GMO telah hilang keupayaan mereka untuk membiak dengan generasi ketiga. Anak tikus belanda juga mengalami pertumbuhan yang lebih perlahan dan kadar kematian tinggi 

Jagung GMO membahayakan serangga akuatik
 • A 2007 published study by Indiana University environmental science professor found that GMO corn produced increased mortality and reduced growth in caddisflies, aquatic insects that are a food resource for higher organisms like fish and amphibians. Satu kajian 2007 yang diterbitkan oleh professor sains alam sekitar Universiti Indiana mendapati bahawa jagung GMO menghasilkan peningkatan dalam kematian dan pertumbuhan terbantut dalam caddisflies, sejenis serangga akuatik yang merupakan sumber makanan bagi organism akuatik yang lebih besar seperti ikan dan amfibia. 

Jagung GMO mengancam jagung asli di Mexico
 • Dalam artikel yang disiarkan dalam majalah Nature, 2001, University of California di Berkeley, penyelidik Ignacio Chapela dan David Quist menyifatkan bagaimana gen daripada jagung GMO boleh mencemarkan variasi gen jagung asli di Oaxaca, Mexico. Hasil penemuan itu amat menyedihkan kerana pencemaran telah ditemui beribu-ribu batu dari penanaman jagung GMO dan kerana ia mengancam pusat kepelbagaian biologi untuk jagung 

Soya GMO mewujudkan “gulma super”
 • Penggunaan meluas herbisid glifosat yang digunakan dengan bertoleransi herbisid jagung GMO, kacang soya, canola, dan kapas telah membawa kepada penciptaan rumpai tahan herbisid infesting berjuta-juta ekar tanah ladang di seluruh Amerika Syarikat. 

Tanaman GMO meningkatkan penggunaan racun perosak
 • Tanaman diubah secara genetik meningkat penggunaan racun rumpai sehingga mencecah 383 juta paun di Amerika Syarikat 1996-2008, menurut laporan oleh Pusat Organik.
credit sini 

********************************************************

Haaa..tu dia kesan dan keburukan GMO. Last entry yat ada cakap kan nak kongsi pasal GMO ni. Kan da tunaikan janji ni..hehehe

Da baca kan? Faham tak apa sebenarnya GMO ni? Jadi lepas ni you all kena laa berhati-hati dalam memilih makanan yek. Jangan pula memilih makanan yang GMO ni. Menakutkan kan kesan die tu??

Ini juga laa antara sebab-sebab utama yang yat pilih ESP SHAKLEE yang memang sah-sah NON GMO. Dulu dan sampai sekarang pun yat masih di hantui dengan cerita pasal soya ni yang kebanyakannya cerita tentang keburukan je. Cuma sekarang ni, sejak amalkan ESP dan mendapat kesan-kesan positif, yat jadi makin 'excited' untuk tahu apa sebenarnya yang menjadi punca kepada "cerita-cerita keburukan pasal soya" dan apa perbezaan GMO dengan NON-GMO. Jadi, yat cari gali laa. Semua info kan dihujung jari sekarang ni.

Barulah faham sebenarnya bukan soya yang membahayakan tetapi cara pembuatan dan cara ia ditanam tu yang membuatkan soya tak selamat untuk diminum..Padahal soya merupakan protein terbaik daripada daging. Jadi jangan tersalah fikir, tersalah anggap sebelum pastikan ia betul-betul salah dan membawa keburukan.

xoxo:
yat hayati si pencinta ESP
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda :-)

Penafian / Disclaimers

#1 Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

#2 Segala perkongsian kisah peribadi adalah HAK MUTLAK saya dan keluarga. Semuanya adalah berdasarkan pengalaman dan kenangan kami. TIADA berkaitan dengan yang hidup atau yang mati. HANYA KEHIDUPAN KAMI.