Tuesday, 15 August 2017

Manfaat Vitamin B Untuk Kecantikan

Seringkali vitamin B kompleks dikaitkan dengan kecantikan melalui frasa "B for Beauty". Betul tak? Cekyat pun sering dengar frasa berkenaan.

Bagus la kan?
Kapsul Vitamin B Complex Shaklee

Tapi tahukah anda apa itu vitamin B Kompleks? B Complex Shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B dalam 1 tablet iaitu seperti yang tertera didalam label dibawah.

 • B1 Thiamin
 • B2 Riboflavin
 • B3 Niacin
 • B5 Panthothenic acid
 • B6 Pyridoxine
 • B7 Biotin
 • B9 Folic acid
 • B12 Cyanocobalamin

Apakah manfaat vitamin B Complex ini kepada kecantikan?

Vitamin B1 (Thiamin)

Vitamin B1 atau thiamin berperanan sebagai antioksidan yang membantu meningkatkan peredaran darah. Peredaran darah yang lancar akan membawa oksigen dan nutrisi ke sel-sel tubuh, termasuk sel-sel kulit. Hasilnya, sel-sel kulit akan terus bertenaga dan membuat kulit kelihatan lebih muda dan sihat. Tidak hanya itu, peredaran darah yang baik di area kepala juga membantu proses pertumbuhan rambut dengan supply oksigen ke folikel-folikel rambut.

Vitamin B2 (Riboflavin)

Riboflavin merupakan sejenis vitamin yang membantu menjaga kesihatan kulit dan mencegah kulit daripada berjerawat. Kekurangan vitamin B2 boleh menyebabkan punca jerawat. Riboflavin juga mempunyai peranan dalam sekresi mukus pada jaringan kulit yang membuat kulit tetap lembut. Vitamin ini juga boleh mencegah keadaan kulit seperti dermatitis.

Vitamin B3 (Niacin)

Niacin membantu memperbaiki lapisan teratas kulit, iaitu lapisan epidermis, dalam menahan kelembapan. Sementara itu, nicotinamide saat pemakaian topikal membuat kulit menjadi lebih halus dan lembut, diikuti dengan pengurangan kedutan dan kekeringan pada kulit. Selain itu, vitamin B3 juga menghalang pigmentasi  sel-sel kulit sehingga pembentukan jeragat. Tidak hanya berguna bagi kecantikan kulit, niacin juga membantu stimulasi peredaran darah ke kepala, yang membantu pertumbuhan rambut.

Vitamin B5 (Pantothenic acid)

Vitamin B5 atau asid pantotenat terbukti mampu mengurangi pembentukan minyak dan mengurangi pembentukan jerawat. Vitamin jenis ini terkenal pada industri rawatan kulit dan kecantikan kerana kemampuannya dalam membantu menahan kelembaban kulit. Vitamin B5 membantu menghidrasi kulit sehingga menjadikan kulit terasa lebih anjal, sihat, dan memudarkan tanda-tanda penuaan.

Vitamin B6 (Pyridoxine)

Pyridoxine mempunyai peranan dalam regulasi hormon di dalam tubuh. Pada wanita, level estrogen yang rendah dapat menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan keguguran rambut. Level estrogen yang rendah ini berpunca oleh kurangnya kandungan vitamin B6 dalam tubuh. Selain itu, vitamin B6 terbukti membantu mengurangi pembentukan Dihydotestosterone, iaitu hormon yang menyebabkan kebotakan pada lelaki dan wanita.

Vitamin B7 (Biotin)

Biotin merupakan salah satu vitamin yang diperlukan oleh tubuh untuk merawat kulit, rambut, hingga kuku menjadi lebih sihat. Berdasarkan penelitian di Swiss tahun 1993, biotin juga dapat digunakan sebagai suplemen tambahan bagi orang-orang yang mempunyai kuku yang rapuh. Penelitian tersebut menunjukkan bahwa orang yang mengambil suplemen biotin mengalami peningkatan ketebalan kuku.

Vitamin B9 (Folic Acid)

Vitamin B9 atau asid folik membantu menjaga keindahan rambut dengan cara mencegah tumbuhnya uban, membuat rambut menjadi lebih lebat, membuat rambut menjadi lebih berkilau serta mencegah keguguran rambut.

Vitamin B12 (Cobalamin)

Vitamin B12 atau mecobalamin merupakan vitamin yang membentuk struktur rambut. Menurut Lisa Dayer, penulis buku The Beauty of Diet, vitamin B12 dapat membantu pertumbuhan rambut yang sihat dengan cara membentuk sel darah marah.

Sel darah merah ini berguna untuk membawa oksigen ke kulit kepala yang menyebabkan pertumbuhan rambut yang optimal. Selain itu, biotin juga membantu pengeluaran protein di kulit kepala.

Menurut Ted Daly, seorang professor dermatologi di Nassau University, pesakit yang mengalami keguguran rambut, kebanyakan adalah wanita berpunca daripada kekurangan vitamin B12 (defisiensi vitamin B12). Oleh karena itu, menjaga pengambilan B12 ke dalam tubuh dapat membantu meningkatkan kesihatan rambut.

Bagaimana jika kita kekurangan salah satu dari vitamin B tersebut?
 • Kekurangan vitamin B1, B2, B3, dan B5 dapat menyebabkan rambut menjadi kusam
 • Kekurangan vitamin B9 atau asid folik menyebabkan pertumbuhan rambut menjadi lambat
 • Kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan keguguran rambut, alis, bulu mata, serta tumbuhnya uban
Sumber: SINI 

Dah tahu kan apa fungsi Vitamin B untuk kecantikan kita? So, jom la lengkapkan Vitamin B dalam diet harian anda. Boleh hubungi cekyat ye kalau nak dapatkan Vitamin B Complex Shaklee ye:-)

Cekyat Shaklee
019.397.9157
Pengedar Shaklee Berdaftar Sejak 2012
COD Kapar & Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda :-)

Penafian / Disclaimers

#1 Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

#2 Segala perkongsian kisah peribadi adalah HAK MUTLAK saya dan keluarga. Semuanya adalah berdasarkan pengalaman dan kenangan kami. TIADA berkaitan dengan yang hidup atau yang mati. HANYA KEHIDUPAN KAMI.