Thursday, 26 December 2019

Pengalaman Buat Tempahan Penginapan Melalui Airbnb

Cuti sekolah semakin menghampiri penamatnya, tapi kami masih belum buat keputusan kemana lokasi percutian kali ini.

Last minute decision oleh Mr.H (en.suami) minta Sisyat cari lokasi di Porrt Dickson. Sebelum ini kami pernah pergi beberapa kali kat sana untuk reunion kawan-kawan sekolah Mr.H dan juga percutian peribadi kami.

Untuk reunion, penginapan adalah di uruskan oleh urusetia program. Kami cuma bawa badan dan kelengkapan bercuti sahaja.

Untuk percutian peribadi, pada ketika itu Sisyat guna apps GroupOn yang mana sekarang telah tiada. Kalau tak silap, ianya telah digantikan dengan apps Fave.

Pengalaman Buat Tempahan Penginapan Melalui Airbnb

Untuk pertama kali Sisyat menggunakan apps airbnb untuk membuat tempahan penginapan. Sebelum ini Sisyat telah sign up melalui link yang dikongsi oleh salah seorang kawan Shaklee, cuma belum ada 'hidayah' untuk memilih cara ini. 

Untuk kes pertama kali membuat tempahan, Sisyat mendapat voucher (diskaun) sebanyak RM120.00 dengan syarat harga tempahan penginapan tersebut melebihi RM290.00. Alhamdulillah, jimat sikit bajet kami.

Jimat masa dan jimat ruang otak untuk fikirkan mana yang murah. Lagipun, Sisyat risau tiada hotel yang kosong pada ambang tahun baru nanti. 

Makanya, airbnb berikan Sisyat apa yang Sisyat perlukan. Within 30mins sahaja selesai booking 1 apartment 2 bilik mengadap pantai.


Antara ciri-ciri penginapan yang menjadikan ianya pilihan Sisyat ialah;
  • 1 rumah (tidak berkongsi)
  • boleh muatkan sehingga 8 pax (Sisyat cuma 6 pax sahaja)
  • 2 bilik tidur
  • 1 katil Queen
  • 3 katil single
  • 3 minit sahaja ke pantai
  • Mempunyai pool
  • Dapur
  • Free WIFI
  • Parking diperuntukan
Ini antara yang dikongsi oleh Host (Pn.Ira) di website airbnb. Sisyat cuma mampu berharap dan berdoa, apa yang diberitahu di laman web adalah sama dengan realiti nanti.

Berapa Harga & Bila Pencutian Kami Berlangsung?

Harga : RM248 / night tidak termasuk fi cas yang lain.

Tapi Sisyat cuma bayar RM439.98 untuk 3 hari 2 malam instead of RM616.00 selepas mengambil kira diskaun yang host sediakan dan juga diskaun dari airbnb untuk pertama kali membuat tempahan.

Tak tahu la mahal ke murah sebab pertama kali guna apps ni kan. Korang rasa OKAY tak harga ni?

Tempahan kami adalah pada 30 Disember 2019 sehingga 1 Januari 2020. Cuti setahun la katakan. Keluar tahun 2019, balik ke sarang tahun 2020. Haa gitu..hehe

Next blogpost nanti Sisyat kongsikan lagi tentang rumah penginapan kami hasil airbnb ni.

Sekiranya anda juga sedang mencari lokasi untuk cuti-cuti melalui airbnb, boleh guna link kami ini untuk sign up dan membuat tempahan.

https://www.airbnb.com/c/norhayatia82?currency=MYR

You'll get RM165 off your first trip.

Dapat RM165.00 off tau.

So, guna la link itu untuk cuti-cuti anda. Sisyat halalkan. 
Continue Reading

Thursday, 19 December 2019

1st Giveaway By YYSELLA

Terima kasih awak yang sudi singgah di blog Sisyat.

Lama tak update post terkini kat sini, terlalu sibuk bila dengan kehidupan peribadi dan kerja hakiki. Lebih-lebih lagi musim cuti sekolah ni kan.

So, kita mula semula post terkini dengan Giveaway By Yysella.
1st Giveaway By YYSELLA







Syarat-syarat untuk menyertai giveaway ini ialah:


πŸ’“ Warganegara Malaysia


πŸ’“ Wajib follow blog ini


πŸ’“ Follow Instagram, tekan @cottonhijabss


πŸ’“ Subcribe channel Youtube, tekan Ella Suhaila


πŸ’“ Click Iklan di blog beliau tapi *tak wajib






Cara-cara untuk menyertai :






πŸ“ŒBuat entry bertajuk "1st Giveaway by YYSELLA"


πŸ“ŒCopy banner di atas and back link ke post berkenaan


πŸ“ŒCopy dan paste link post anda di ruang comment post giveaway ini di blog beliau






Pemenang akan dipilih melalui :






πŸ“’ Random.org






Tapi, sekiranya penyertaan kurang daripada 50 orang Giveaway ini akan terbatal dengan sendirinya.






Jadi, marilah kita memeriahkan giveaway ini dengan menyertai secara berjemaah. Sebagai tanda sokongan sesama kita.






Hadiah?






Ada. Just klik banner di atas dan anda akan tahu apa hadiah yang cik blogger berkenaan sediakan.
Continue Reading

Friday, 13 December 2019

Pengalaman Menang Baucer Percutian Melalui Cabutan Bertuah

Alhamdulillah.

Alhamdulillah.

Sisyat boleh anggap nombor yang Sisyat dapat untuk apa saja cabutan bertuah adalah kurang bertuah. Selalunya la.

Tapi kali ini ianya agak berlainan. Nombor cabutan bertuah Sisyat mengena. Ya Allah, happy sungguh rasanya.

Pengalaman Menang Baucer Percutian

Alkisahnya, Isnin lepas nama Sisyat naik untuk menghadiri satu majlis anjuran Kelab Sukan Jabatan di Ibu Pejabat. Majlisnya adalah pada sebelah petang, yang mana maksudnya pada sebelah pagi Sisyat haruslah ke pejabat seperti biasa.

Perjalanan dari pejabat ke Ibu Pejabat mengambil masa hampir 1 jam. So, Sisyat bergerak awal dari pejabat demi untuk mengelakkan kesesakan jalan raya dan untuk tidak mengganggu majlis yang di rasmikan oleh Tuan Pengarah.

Masuk sahaja dewan majlis, mata Sisyat secara automatik tertumpu kepada hadiah cabutan bertuah. Berbisik juga pada diri sendiri, jika tak dapat yang lain tak apa tapi biarlah air cooler tu menjadi hak Sisyat.

Sekurang-kurangnya berbaloi perjalanan jauh kan. hehe


Nombor cabutan Sisyat adalah no 56 yang mana telah ditampal kemas pada thumb drive (door gift) semasa pendaftaran.

Sepanjang majlis berlangsung, hadiah bernombor 30 sehingga 6 telah pun menjadi hak staf lain. Terasa tiada lagi harapan untuk bertuah. Begitu cepat berputus asa kan. hehe

Tetapi sebenarnya didalam hati keep on doa kepada Allah semoga salah satu hadiah daripada No 5 sehingga kepada Grand Prize adalah menjadi rezeki no cabutan bertuah 56.

Padahal kuat dalam hati minta dengan Allah nak juga air cooler tu. Boleh letak dalam bilik anak bujang. 

5 hadiah teratas:
  1. TV Aquos Sharp
  2. Basikal
  3. Sisyat lupa
  4. Pakej percutian di Genting Highland (Gloria Resident)
  5. Air Cooler
Akhirnya, nombor bertuah untuk Air Cooler dipanggil. Yang pasti bukan nombor Sisyat. Kecewanya rasa sebab itu yang diminta-minta. Yang di doa-doa.

Maka, Sisyat hanya fokus pada makanan yang dihidangkan.

Kambing bakar
Kue tiaw goreng
Spaghetti
Brownies
Tart

Sehinggalah, "Pemenang pakej percutian ke Genting Highlands (Gloria Resident) adalah milik nombor bertuah..jeng..jeng..jeng.."

Pandai pula pengacara majlis buat majlis makin berdebar.

"Pemegang nombor 56 sila ke depan"


Ya Allah, berdebar teruk. Sebab Sisyat dalam mode kecewa tadi kan dan tengah fokus pada makanan.

Betul la orang cakap. Tak semua yang kita rancang dan nak, Allah akan makbulkan. Mungkin Allah mahu beri yang lebih baik.

Allah tak beri apa yang kita mahu, tapi Allah beri apa yang kita perlu.

Apa-apapun, Sisyat bersyukur sangat mendapat hadiah cabutan bertuah ini. Rezeki anak-anak untuk bercuti di Genting Highlands lagi. In sha Allah, sebelum tamat tempoh baucer percutian ini mama akan bawa korang bertiga ke sana.
Continue Reading

Wednesday, 4 December 2019

Testimoni Shaklee Collagen Powder : Kesan Jerawat Makin Hilang, Liang Pori Makin Mengecil

Bulan ini (Disember 2019), Shaklee menyediakan harga istimewa terhadap hot item untuk kecantikan kulit iaitu Shaklee Collagen Powder

Baca sini:

Jadi, Sisyat dengan suka hatinya nak berkongsi dengan anda semua feedback positif salah seorang pengguna Shaklee Collagen Powder. Beliau baru ambil Collagen Shaklee ni selama 10 hari, tapi beliau sangat teruja dengan kesannya.


Testimoni Shaklee Collagen Powder Puan Sha Shaaz

"Susulan pengambilan collagen.
kesan jerawat dah tak ada. Licin dan gebu.
Liang roma makin mengecil

Baru pakai 10 paket, tak sia-sia grab 2 box collagen. Alhamdulillah dipertemukan dengan Shaklee.

Set berpantang pun pakai Shaklee. Alhamdulillah, luka czer cepat sembuh. Parut pun makin hilang dan yang paling best susu melimpah ruah berbanding pengalaman anak pertama.

Set kurus pun dah try dan memang berkesan.

Sekarang set kecantikan. Boleh tengok sendiri hasilnya.

Shaklee memang terbaik"

Baca juga:

Alhamdulillah, Sisyat sangat suka kalau pengguna mendapat kesan yang positif seperti ini. Tumpang happy dan gembira untuk beliau.

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.


Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Tuesday, 3 December 2019

Pengalaman Dan Tips Menyediakan Barang Keperluan Sekolah

Cuti sekolah dah masuk minggu kedua.

Parents dah buat persediaan barang sekolah anak-anak ke?

Alhamdulillah, Sisyat dah selesaikan keperluan anak sekolah rendah dan PASTI. Lega sudah rasa hati. Kalau tak, asyik teringat benda yang sama sahaja kan.


Pengalaman Memilih Lokasi Belian Kelengkapan Sekolah

Memandangkan Sisyat cuma mempunyai seorang sahaja anak yang berada di alam persekolahan nyata iaitu Dasuki Hafiy, Sisyat cuma memiliki 2 tahun pengalaman membeli pakaian sekolah. Tahun pertama ialah pada 2018 (Darjah 1) dan tahun 2019 (Darjah 2).

Pengalaman 2017 : Lokasi - Tesco Setia Alam

Kami memilih untuk membeli semua kelengkapan sekolah di satu tempat sahaja. Daripada pakaian sekolah sehingga lah kepada kelengkapan alat tulis.

Pakaian seragam sekolah kami pilih jenama Canggih. Cukup yakin dengan perasaan hanya sekadar melihat iklan di televisyen.

Selepas hampir setahun, hati Sisyat sangat kecewa dengan kualiti kain yang digunakan oleh jenama tersebut. Pakaian sekolah kebangsaan dan agama telah bertukar kepada kekuningan walaupun telah di celup dengan Ujala.

Pada masa ini kami membelanjakan hampir RM500.00 untuk kelengkapan sekolah sahaja. Ketika itu dah rasa murah la kan, sebab belum tahu lagi cara dan teknik yang betul.

Pengalaman 2018 : Lokasi - Pusat Pakaian Hari-Hari Shah Alam

Tahun 2018, Sisyat dah makin pandai menjadi mama yang mempunyai anak bersekolah rendah.

Sebelum memulakan misi beli belah pakaian sekolah, Sisyat akan meluangkan masa satu hari membuat perbandingan harga di antara TESCO dan Pusat Pakaian HARI-HARI.

Kali ini kami memilih untuk mencuba pakaian sekolah jenama Jony & Jeny (J&J) daripada Pusat Pakaian Hari-Hari. Jenis kain baju sekolah dan baju melayu (sekolah agama) bewarna putih kebiruan dan kualiti kain sangat cantik.

Alhamdulillah, barang yang sama walaupun jenama berbeza banyak menjimatkan kami. Dan yang paling penting, kualiti barang-barang adalah di tahap yang terbaik (Sisyat puas hati)

Penjimatan yang dapat Sisyat buat tahun 2018 ialah lebih kurang RM100.00 (plus minus) untuk kelengkapan sekolah Dasuki Hafiy.

Yang paling penting, sehingga habis sesi persekolahan 2019 pakaian sekolah jenama J&J masih lagi mengekalkan warna putih kebiruan. Serius, mama sangat berpuas hati.

Tips & Bagaimana Membuat Perbandingan Harga Barang Keperluan Sekolah.

Setiap hujung tahun Sisyat akan senaraikan kelengkapan sekolah yang diperlukan Dasuki. Apa yang perlu dibeli baru dan apa yang masih boleh disambung pakai pada sesi persekolahan akan datang.

#1 Sediakan Senarai Yang Perlu Dibeli Baru

Antara senarai wajib dibeli baru yang Sisyat senaraikan ialah:
  1. Baju Sekolah (Kebangsaan)
  2. Seluar Sekolah (Kebangsaan)
  3. Kasut Hitam (Kebangsaan)
  4. Beg (Kebangsaan)
  5. Baju Melayu (Sekolah Agama)
  6. Seluar (Sekolah Agama)
  7. Sampin Maroon (Sekolah Agama)
  8. Kasut Hitam (Sekolah Agama)
  9. Beg (Sekolah Agama)
  10. Songkok
  11. Kasut (PASTI)
  12. Beg (PASTI)
#2 Buat Perbandingan Harga
Perbandingan harga secara kasar di antara 3 gedung pakaian.

Sisyat sentiasa buat perbandingan harga di antara 3 buah gedung pakaian ini iaitu:
  • Tesco
  • Hari-Hari
  • Giant
Setiap harga yang Sisyat buat adalah berdasarkan setiap satu (1 pasang atau 1 unit) keperluan kelengkapan dengan hanya merujuk harga di website gedung pakaian berkenaan.

Antara faktor yang perlu diambil kira semasa buat perbandingan harga ialah:
  • Bajet yang diperuntukan (poket parents..hehe)
  • Saiz (paling penting) - harga berdasarkan saiz
  • Jenama - pilih yang bersesuaian dengan bajet
Tahun ini kami masih lagi memilih Hari-Hari sebagai lokasi beli belah kelengkapan sekolah. Selain daripada harga yang murah (dalam bajet kami), Pusat Pakaian Hari-Hari merupakan one stop center yang mempunyai semua keperluan yang diperlukan.

#3 Buat Pilihan Di Lokasi (Walk In)

Kami memilih untuk walk in sahaja memandang En,Suami adalah seorang yang sangat teliti dalam pemilihan pakaian. Kali ini kami datang pada waktu malam kerana pengalaman kami yang datang pada siang hari pada tahun sebelum ini amat memenatkan.

Terlalu ramai pelanggan dan anak-anak yang terlalu aktif makin memenatkan.

Senarai yang Sisyat sediakan dan resit belian.

Nasib baik bajet tidak 'bocor' banyak kerana perkiraan Sisyat adalah berdasarkan 1 helai atau 1 pasang sahaja.

Tetapi, ada keperluan yang En.Suami belikan lebih seperti baju sekolah agama dan sampin. Dan ada juga wishlist daripada bujang sendiri yang tiada dalam senarai mama (huaa..hehe)

RM328.00 untuk 100% kelengkapan sekolah melebihi 1 pasang di Hari-Hari berbanding RM292.00  untuk 1 pasang sahaja di TESCO. 

Bagi Sisyat, ianya satu penjimatan yang sangat besar.

Sekiranya anda ingin berbelanja kelengkapan sekolah di Pusat Pakaian Hari-Hari, ada trick yang nak dapat murah lagi daripada Sisyat dapat (based on pengalaman ni tau..hehe)

Satu, anda buat belian secara ONLINE. Harga berbeza berbanding beli secara walk in.


Ini perbandingan belian Walk In dan Online yang telah Sisyat buat. (Klik gambar untuk lebih jelas)

Dua, jika anda mempunyai akaun CIMB, sila buat bayaran secara online / debit card. Potongan 15% menanti anda. Lagi jimat kan :-)

Tapi Sisyat kurang pasti sekiranya buat belian Online dan bayar menggunakan akaun CIMB masih layak atau tidak untuk diskaun 15% tu. (maaf sangat ye. Lupa tanya ituhari)

Dengan perkongsian Sisyat ni, moga banyak membantu parents lain untuk buat persediaan membeli kelengkapan sekolah. 

Dan, jika ada lagi lokasi yang lebih menarik dan murah, kongsilah juga ye dengan Sisyat.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Monday, 2 December 2019

Promosi Shaklee Disember 2019 : Promosi Jom Shaklee

Okay, ini sambungan blogpost semalam ye.

Baca sini:

Shaklee sediakan lagi satu promosi Shaklee iaitu Promosi Jom Shaklee. Pada bulan April 2019 sehingga September 2019, Shaklee telah sediakan Promosi Jom Shaklee ini.

Baca sini:

Tapi, untuk promosi kali ini Shaklee lebih memberikan keistimewaan kepada para wanita atau lebih tepat lagi kepada para ibu yang sedang hamil, berpantang dan menyusu.

Jom kita tengok apa istimewanya Promosi Jom Shaklee pada kali ini.

5 Pilihan Jom Shaklee Disember 2019 sehingga Februari 2020

Promosi Jom Shaklee bermula pada 1 Disember 2019 dan berakhir pada 29 Februari 2020 yang mengambil masa selama 3 bulan.


1. Promosi Jom Shaklee : Set Hamil Shaklee (Prenatal Welcom Set)
  1. Energizing Soy Protein (ESP)
  2. Vita-Lea
  3. B Complex
  4. Ostematrix
  5. Omega Guard
  6. Sustained Release Vita C
6 item ini hanya pada harga RM438.30 sahaja. (Normal price : RM608.50)

Sangat murah untuk memiliki kan?

Apakah Manfaat Set Hamil Shaklee?

1. ESP - merupakan sumber protein daripada Non-GMO kacang soya yang membantu :
  • pembentukan otot dan organ bayi,
  • memberikan tenaga kepada ibu
  • mencantikkan kulit ibu dan bayi
  • ibu yang ada sejarah diabetes (kawal gula dalam darah).

2. Vita-Lea - multivitamin lengkap dengan zat besi yang membantu mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah serta masalah hemoglobin (hB) rendah ketika hamil.

3. Bcomplex - merupakan sumber asid folik bagus untuk:

  • melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang
  • mengandungi vitamin anti-stress
  • membantu menukarkan makanan kepada tenaga.

4. Ostematrix - 
  • membekalkan sumber kalsium keperluan ibu dan mengelakan ibu mengalami masalah gigi sepanjang kehamilan
  • membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi
  • mengelakkan ibu mengalami masalah kejang (simpul biawak) & sakit belakang sepanjang tempih hamil
  • membantu atasi masalah sembelit 
  • sangat sesuai untuk diambil jika ibu hamil tidak mampu untuk minum susu sepanjang tempoh 9 bulan

5. Omega Guard 
  • sumber Omega 3 yang kaya EPA DHA yang penting untuk perkembangan otak dan mata bayi
  • membantu mengawal berat badan ibu masa hamil
  • membantu perkembangan dan tumbesaran bayi serta mencegah kelahiran pra-matang.

6. Vitamin C
  • membekalkan vitamin C untuk menguatkan imun badan ibu & bayi
  • membantu kurangkan risiko selsema dan demam masa hamil
  • sangat bagus untuk kulit sensitif dan gatal masa hamil
  • membantu penyerapan zat besi yang penting untuk pembentukan hemoglobin dan cantikkan kulit ibu dan bayi.
2. Promosi Jom Shaklee : Set Berpantang Shaklee (Postnatal Welcom Set)
  1. Energizing Soy Protein (ESP)
  2. Vita-Lea
  3. B Complex
  4. Ostematrix
  5. Omega Guard
  6. Sustained Release Vita C
  7. Alfafa Complex
7 item ini hanya pada harga RM479.70 sahaja. (Normal price : RM666.25)

Fungsi & Manfaat Set Berpantang Shaklee

1. ESP: merupakan sumber protein daripada Non-GMO kacang soya yang membantu: 
  • menguatkan rahim selepas proses kelahiran
  • mempercepatkan penyembuhan luka 
  • bertindak sebagai milk booster
  • memberikan kulit cantik serta membantu menghilangkan kesan stretch mark, 
  • mengawal selera makan (GI rendah) dan memberikan berat badan ideal kepada ibu.

2. Vita-Lea: 
  • multivitamin lengkap dengan zat besi yang membantu mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah serta masalah hemoglobin (hB) rendah ketika berpantang.
  • Zinc dalam kandungan Vita-Lea membantu merawat dan mengeringkan luka bersalin dengan lebih cepat.

3. B-Complex: Mengandungi asid folik. Vitamin B juga penting dalam membantu menghasilkan sel darah merah dan anti stress vitamin (elak meroyan).


4. Ostematrix:
  • membekalkan sumber kalsium keperluan ibu dan mengelakan ibu mengalami masalah gigi ketika tempoh berpantang
  • membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi
  • mengelakkan ibu mengalami masalah kejang (simpul biawak) & sakit belakang ketika berpantang.
  • membantu atasi masalah sembelit semasa pantang.

5. Omega Guard: 
  • minyak ikan yang membekalkan EPA DHA untuk perkembangan otak bayi yang disalurkan melalui susu badan, bakar lemak berlebihan, buang lemak selulit, atasi masalah perut buncit.

6. Vitamin C: 
  • membantu menguatkan sistem imunisasi ibu dan bayi agar tak mudah dijangkiti penyakit, 
  • memberikan kesan kulit cerah, gebu serta halus mulus kepada ibu dan bayi

7. Alfalfa: membantu membuangkan angin dalam badan, melawaskan, detox, milk booster, mengetatkan kembali miss V, serta mengatasi masalah keputihan.


3. Promosi Jom Shaklee : Daily Essential Set

4. Promosi Jom Shaklee : Vivix Welcome Set

5. Promosi Jom Shaklee : Youth Starter Set

Untuk maklumat lanjut item 4-5, sila baca di sini:


Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Sunday, 1 December 2019

Promosi Shaklee Disember 2019

Salam Disember 2019 semua.

Seperti biasa, di awal bulan Sisyat akan kongsikan dengan anda promosi Shaklee yang terkini. Penghujung tahun 2019 ni, Shaklee dengan murah hati menyediakan promosi yang sangat hebat untuk direbut oleh semua.

4 Promosi Shaklee Terbaru Di Bulan Disember 2019

1. Promosi Shaklee Disember 2019 : Shaklee Collagen Powder

Beli 6 Percuma 1 @ RM 1788.00
Beli 2 @ 5% Off = RM 566.20

Ciri-Ciri Istimewa Kolagen Shaklee
  • Kolagen Shaklee diformulasikan dengan mengandungi 4000mg proprietari Kolagen Sisik Ikan Laut (Ikan Merah).
  • Ikan merah merupakan ikan yang boleh hidup secara bebas dalam lautan sedalam 5,000 meter. Di bawah keadaan laut yang bertekanan tinggi, ia adalah sukar bagi ikan yg biasa untuk hidup.
  • Ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20paun, bertelur dan hidup dengan bebas di dalam lautan dalam. Menjadikan ia sumber kolagen yang sangat lasak.
  • Ianya di tambah dengan Vitamin C dan Vitamin B bagi menyokong kluit yang lebih tegang, muda dan kekal jelita. 
  • Disediakan dalam bentuk sachet bagi memudahkan penggunaan dimana sahaja. 
Baca juga:

2. Promosi Shaklee Disember 2019 : Zinc Plus Shaklee (Extended)
Beli 3 Percuma 1 Zinc Plus - RM168.75

Antara kelebihan Zinc Shaklee

1. Penjagaan Kulit:
  • Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan. Anda ada masalah kulit muka?Jum tambah Zinc dlm diet harian
2. Jerawat:
  • Mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat. Dah cuba macam-macam product, tapi muka masih berjerawat?Jum tambah Zinc dlm diet harian anda.
3. Penyembuhan luka:
  • Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.Luka semasa bersalin lambat sembuh?Jum tambah Zinc dlm diet harian anda.
Baca juga:

3. Promosi Shaklee Disember 2019 : Youth Travel Set (Extended)
Ada 2 pilihan untuk mendapatkan harga promosi Youth Travel Set Shaklee.

  1. Beli dengan harga RM297.50. Anda akan dapat Youth Travel Set Shaklee beserta Travel Case.
  2. Beli dengan harga RM 85.00 apabila anda membeli mana-mana produk YOUTH bernilai RM 750 (200 uv) dalam satu resit. Anda akan dapat FREE Membership + FREE postage + Cashback.
Apa yang menariknya YOUTH Travel Set?
  • Tidak dijual dimana-mana.
  • Sangat ekslusif
  • Mudah dibawa kemana-mana termasuk penerbangan.
  • Saiz yang comel setiap item iaitu 100ml sahaja
  • Didatangkan bersama Travel Case yang keras, jadi skincare selamat tanpa kemek atau tumpah.

Baca Sini:

4. Promosi Shaklee Disember 2019 : Back To School

1 x MealShake
1 x Chewable C Plus
1 x Vita-Lea For Children

Harga : RM282.50

Dengan setiap belian set Back To School, anda layak mendapatkan tumbler Shaklee (Black or Purple) pada harga RM32.50 sahaja (Normal Price : RM43.75)


Menarik kan promosi Shaklee pada bulan ini?

Nantikan untuk anda ada lagi 1 promosi yang lebih menarik. Tunggu Sisyat update dalam next blogpost ye.

Stay tune okay !

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Friday, 29 November 2019

Tips Bagaimana Nak Kekalkan Kecantikan Ketika Melancong Atau Bercuti

Yeay, sudah bermulanya musim cuti persekolahan pada tahun ini. Walaupun baru seminggu sesi cuti sekolah bermula, Sisyat rasa ramai yang sudah mempunyai perancangan untuk bercuti atau melancong bersama keluarga.

Tidak kisahlah samada di luar atau dalam negara lokasi percutian atau melancong itu, yang penting ialah bersama keluarga. 

Betul kan?
Bagaimana Nak Kekalkan Kecantikan Ketika Melancong Atau Bercuti

Jadi, Sisyat dengan ikhlasnya nak berkongsi tips bagaimana nak kekalkan kecantikan ketika melancong atau bercuti. Sesibuk atau sepadat mana pun aktiviti, kita harus menjaga kecantikan.

Tips 1: Pastikan Kulit Terhidrat Atau Cukup Air
Tips 1: Pastikan Kulit Terhidrat Atau Cukup Air

Sekiranya anda memilih luar negara sebagai lokasi percutian kali ini, udara sejuk dan kering di negara berkenaan akan menyerap kelembapan dari kulit kita. Ini akan menjadikan kulit akan kelihatan kering dan kusam.

Tips yang paling berguna ialah anda wajib menggunakan pelembab yang betul dan sesuai dengan kulit anda terutama sekali yang mengandungi bahan yang 1005 berasaskan tumbuhan.

Pelembab yang berasaskan tumbuhan sangat membantu anda:
  • Mengekalkan tahap kelembapan kulit dan memberi tenaga serta menyokong pembaharuan sel agar kulit kita kelihatan segar bila-bila masa dan di mana sahaja.
  • Memastikan kulit kelihatan lembut dan anjal supaya kulit kita tidak meudah kering di bawah suhu yang ektrem atau tidak menentu.

Tips 2: Jangan Lupa Pakai Serum Di Wajah
Tips 2: Jangan Lupa Pakai Serum Di Wajah


Perjalanan jauh menjadikan kulit tidak dapat dapat berehat dengan sebaiknya kerana persekitaran yang mempunyai suhu yang berbeza.

Tips yang terbaik ialah mengaplikasikan serum di wajah.

Penggunaan serum adalah untuk:
  • Membantu melindungi kulit dan melawan tanda-tanda penuaan yang ketara akibat kulit tidak mendapat rehat yang mencukupi kerana perjalanan jauh.
  • Menambahkan vitamin dan nutrien penting untuk menyokong pengeluaran kolagen dan memperbaharui sel-sel di peringkat selular pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Tips 3: Bersihkan Kulit Sebaiknya
Tips 3: Bersihkan Kulit Sebaiknya
Bersihkan kulit wajah dengan sebaiknya dan berdisiplin. Walau sepenat mana anda pada hari tersebut, pastikan anda membersikan wajah dengan teknik dan cara yang betul.

Pembersihan wajah yang sebetulnya membantu menyerlahkan keserian semulajadi wajah anda setiap hari.

Membersihkan kulit wajah dengan teknik dan cara yang betul merupakan langkah penting dalam regimen penjagaan kulit. Ia penting untuk membantu:-
  • Membantu mengeluarkan kotoran dan sisa solekan ketika dalam perjalanan atau aktiviti percutian.
  • Membantu membersihkan kulit dan menyediakan kulit untuk langkah penjagaan kulit muka yang seterusnya.

Tips 4: Pastikan Kulit Mendapat Penyegar Yang Segar
Tips 4: Pastikan Kulit Mendapat Penyegar Yang Segar
Perjalanan pengembaraan dengan kapal terbang atau kereta dalam jangka masa yang lama boleh membuatkan kita kelihatan letih dan lesu semasa tiba di destinasi percutian.

Tips untuk kembalikan kulit wajah segar sepanjang masa percutian ialah:-
  • Gunakan toner untuk membuat semburan ke muka sendiri (Face Mist) dengan air suling unuk menyegarkan semua menyegarkan diri.
  • Penggunaan toner membantu membebaskan kulit daripada sel-sel kusam akibat daripada pencemaran alam sekitar..

Tips 5: Tambahkan Perlindungan SPF Di Dalam Rutin Penjagaan Kulit Wajah
Tips 5: Tambahkan Perlindungan SPF Di Dalam Rutin Penjagaan Kulit Wajah
Walaupun pengembaraan kita menaiki pesawat, namun ianyan menjadikan kita berada hampir 10,000 kaki mendekati matahari.

Ini meletakan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat sinaran matahari berbanding jika kita berada dibumi.

Tips yang paling bagus ialah menggunakan sunscreen (pelindung matahari) yang membantu:
  • Melindungi kulit daripada sina UVA / UVB yang berbahaya semasa berada dalam pesawat dan di atas muka bumi.
  • Membaikpulih penampilan tona kulit secara keseluruhan dengan memberikan vitamin dan ramuan botani berkhasiat kepada kulit.

Bagaimana Nak Lengkapkan Keperluan Kulit Ketika Percutian?

Untuk memanjai kulit ketika percutian atau melancong, anda perlu sediakan "makanan" penjagaan kulit yang selengkapnya sekurang-kurangnya:-
  1. Pencuci muka
  2. Penyegar
  3. Pelembab
  4. Serum
  5. Pelindung matahari
Sesuai dengan keperluan penjagaan kulit ketika melancong, Shaklee menyediakan Youth Travel Set untuk melengkapkan lagi percutian anda.

4 Item Youth Shaklee Travel Set 

Ada 4 item di dalam set ini.
  1. Luminous Gel Oil Cleanser (20ml) - pencuci muka
  2. Perfecting Skin Toner (30ml) - penyegar / toner
  3. Activating Serum (7ml) - serum
  4. Advanced Renewal Night Cream - Rich (10 gram) - krim malam / pelembab malam
Keistimewaan YOUTH Travel Set?
  • Tidak dijual dimana-mana.
  • Sangat ekslusif
  • Mudah dibawa kemana-mana termasuk penerbangan.
  • Saiz yang comel setiap item iaitu 100ml sahaja
  • Didatangkan bersama Travel Case yang keras, jadi skincare selamat tanpa kemek atau tumpah.
Youth Travel Case yang keras dan mudah untuk menyimpan Youth Travel Set

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Tuesday, 26 November 2019

Planner 2020 Giveaway by Messarah

Macam biasa la, 1st blogpost setiap minggu akan dimulai dengan penyertaan giveaway atau pun segmen. Sisyat memang suka sangat join semua tu.

Itu tandanya Sisyat sangat memberikan sokongan kepada kawan-kawan blogger. Menang atau tak, itu lain cerita.

Kali ni Sisyat join Giveaway by Messarah pula.

Setiap tahun baru Sarah memang akan hadiahkan planner kepada kawan-kawan blogger. Jadi, sertailah giveaway ni untuk dapatkan planner cantik tahun 2020 tu. Ekslusif dari kawan blogger kan, itu yang istimewanya.

 Planner 2020 Giveaway by Messarah

Syarat-syarat giveaway :

1) Beralamat di Malaysia
2) Merupakan follower blog Messarah
3) Ada blog


How to join? : 
1) Like page Princess Serra di sidebar blog
2) Create satu blog post bertajuk "Planner 2020 Giveaway by Messarah"
3) Masukkan banner giveaway seperti yang tertera di atas
4) Backlink gambar tersebut ke link blog post ini (paling PENTING!)
5) Dalam blog post tu terpulang lah nak share quotes ke, puisi favourite korang ke, ucapan untuk upcoming birthday (27 december) Sarah ke, nak share goals 2020 ke, terpulang lah. Ikut kretiviti dan keikhlasan masing-masing tau :-)
6) Comment link blog entri korang kat sini ye.

Kepada Sarah, Sisyat ucapkan Happy Birthday in advance ye :-


Semoga sentiasa bahagia, berjaya dan dalam lindungan Allah Taa'la selalu.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Saturday, 23 November 2019

Pengalaman Menghadiri Hari Kecemerlangan Dan Apreasisasi Sekolah

Blogpost kali ini lebih kepada penghargaan kepada perasaan seorang ibu bapa.

Selama ini Sisyat cuma melihat dan mendengar sahaja kawan-kawan yang hadir ke sekolah untuk masjlis hari kecemerlangan dan apreasisasi anak-anak sebagai penghargaan di atas kejaayaan mereka sepanjang tahun tersebut.

2019 merupakan tahun amat bermakna bagi Sisyat dan suami di atas pencapaian anak bujang sulong kami. Tidak kisahlah kejayaan itu sekecil atau sebesar mana, kami tetap berbangga dengan usaha yang dia curahkan untuk sampai kepada anugerah tersebut.

Hari Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan

Pada 30-31 Mac 2019, kami hantar si sulong untuk menyertai Asia Pasific ITF Takewon-Do (School) Championship bertempat Management & Science University (MSU) Seksyen 13, Shah Alam.

Setakat untuk mendedahkan dia kepada pertandingan sebenar disamping merasai sendiri selok belok kejohanan.

Penyertaan pertama kali seorang pelajar berumur 8 tahun di pertandingan peringkat antarabangsa, dia berjaya membawa pulang pingat gangsa (tempat ketiga) untuk Malaysia. Pelajar kedua untuk sekolah dia yang berjaya memenangi pingat semasa kejohanan tersebut.

Penyampaian medal kepada tempat ketiga (Gangsa)

Senyuman puas hati dengan kejayaan. Dapat Gangsa dan Sijil Peringkat Antarabangsa (Sekolah)

Alhamdulillah di atas rezeki yang Allah berikan kepada dia. 

Dan, pada 8 November 2019 nama dia tersenarai dalam kalangan pelajar yang menerima anugerah kokurikulum sekolah. Dan pihak sekolah sampaikan surat kepada kami untuk hadir di majlis apreasisasi sekolah kebangsaan bagi menghargai usaha anak-anak yang telah berjaya pada tahun ini.

Hari Kecemerlangan Sekolah Rendah Agama (SRA)

Pada 14 November 2019 iaitu pada hari tandatangan Buku Laporan Pelajar, guru kelas dia memaklumkan dia mendapat tempat pertama di dalam kelas.

Memandangkan dia baru berumur 8 tahun dan darjah 2, tiada ujian yang dijalankan oleh pihak sekolah. Penilaian oleh guru adalah berdasarkan disiplin, attitude, kefahaman dalam pelajaran dan nilai kepimpinan.
Dia bersama Mama dan Baby
Alhamdulillah, dia berjaya menawan hati guru dengan sikap itu.

Maka, pada 22 November 2019 berlangsunglah hari kecemerlangan dan apreasisasi bagi Sekolah Rendah Agama. Sungguh, mama sebak melihat awak naik pentas terima anugerah itu. (Biasalah, sindrom mak-mak kan..hehe)

Berjubah macam konvo gitu.

Tahniah atas kejayaan awak. No 1 dalam kelas.
Tahniah di atas kecemerlangan awak pada tahun 2019 ini. Semoga awak kekalkan nilai-nilai murni dalam diri awak. Itu sahaja doa dan pesan mama papa ye Muhammad Dasuki Hafiy.

Mama of 3:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Wednesday, 20 November 2019

Pengalaman Masuk Kelas Meroti

Tidak pernah terfikir sekalipun di hati untuk join kelas meroti. Apatah lagi untuk buat roti sendiri.

Selama ini selalu berfikir, "Apa ada hal. Beli je la roti kat kedai tu. Berlambak kan. Sebut je nak makan yang brand apa."

Tak salah sebenarnya nak berfikiran macam tu. Tapi bila tengok anak-anak makan roti dari air tangan mama mereka sendiri, nikmat itu memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Join Kelas Meroti 1.0

Idea join kelas meroti ini sebenarnya daripada jiran satu taman. Setakat suka-suka dan untuk menambahkan skil memasak ibu-ibu.

Kelas Meroti 1.0 di kendalikan oleh pasangan suami isteri iaitu Mama Roha dan suaminya, Ayah Nazri.

Yuran pendaftaran hanya RM50.00 sahaja untuk 4 jenis roti iaitu Wholemeal Bread, Roti Kacang Merah, Roti Sosej dan Roti Butterscotch.

Roti Sosej

Wholemeal Bread

Roti Kacang Merah

Yang paling istimewa ialah kami mendapat resepi Nasi Beriani Johor secara percuma. Bonus la kan?!

Seramai 10 orang yang menyertai kelas tersebut pada 17 November lepas dan rata-rata adalah ibu-ibu yang dah familiar dengan meroti.

Cuma SisYat je yang masih merangkak. Nak buat teknik 'rounding' pun terkial-kial lagi tau. Hehe

Tapi tak apa, perancangan selanjutnya ialah daftar untuk Kelas Meroti 2.0 pula. Kena asah laki bakat terpendam ni.

Semua orang pandai buat sesuatu itu, cuma perlu asah bakat yang Tuhan dah berikan tu. Itu saja. Just keep on learning okay.

Ready, 1 2 go! Posing sebelum mula kelas

Roti penuh 1 kotak. Kelas dah selesai
Bila kelas dah selesai, masing-masing teringin nak memiliki Bread Maker (BM) sendiri. Macam Kelas Meroti ni, tenaga pengajar menggunakan BM daripada Noxxa.

Tapi SisYat macam berkira-kira lagi untuk beli jenama ini atau tidak. Sebabnya, banyak jenama lain diluar sana yang setanding dengan jenama ini kan?

If anda boleh sarankan untuk SisYat brand apa yang paling best untuk diguna, boleh juga. Just drop your comment below ye :-)

Thanks in advance kesayangan semua!
Continue Reading

Tuesday, 19 November 2019

Program Sunathon Atau Khatan Perdana Masjid Sementa

Bermulanya musim cuti sekolah nanti, maka bermulalah juga musim sunat bagi anak-anak.

Tahun ini, Sisyat menerima permintaan Dasuki Hafiy untuk bersunat. Telah lama sebenarnya dia minta dengan mama papa untuk bersunat. Kami menganggap permintaan dia adalah kerana terpengaruh dengan kawan-kawan yang lebih besar.

Tapi sebenarnya ialah dia mendengar kata-kata Ustaz di sekolah yang mengatakan lelaki yang bersunat adalah lebih bersih daripada yang belum bersunat. Sekiranya telah bersunat, maka boleh sembahyang dalam saf orang dewasa.

Kerana itulah, mama mencari klinik yang bersesuaian untuk menunaikan impian dia.

Hari ini, ternampak satu bunting di Masjid Kampung Sementa berkaitan Mini Karnival Islah 2019 yang turut menganjurkan program Khatan Perdana atau Sunathon (sunat ramai-ramai).

Mini Karnival Islah 2019 - Khatan Perdana Masjid Kampung Sementa

Kos untuk menyertai program ini RM130 seorang.

Setelah berbincang dengan papa dia, maka mama pun daftarkan dia untuk menyertai sunat beramai-ramai ini.

Kaedah Yang Digunakan

Disebabkan Dasuki Hafiy adalah pengalaman pertama mama papa dalam bersunat, kami lebih terperinci mencari maklumat lengkap berkaitan program ini.

Antara kaedah yang digunakan untuk bersunat ialah:
  • Laser (Cautery / Besi Panas)
  • Smart Klamp
  • Plastibel
  • issue Glue
Untuk program Sunathon 2019 ini, kaedah yang digunakan adalah Cauteri / Besi Panas yang mana masyarakat lebih mengenali sebagai teknik laser. 

Laser merupakan teknik sunat secara Free-Hand.

Teknik freehand ini ialah teknik menggunakan gunting, forceps serta alat bantuan yang lain di mana dalam teknik freehand ini, kulit akan di potong dan kemudiannya akan dijahit. 

Laser yang masyarakat selalu sebut sebut sebagai ”teknik bersunat” itu sebenarnya menggunakan diathermy ini.

Laser = Diathermy.

Apa itu diathermy? 

Mesin Diathermy yang dikenali sebagai Laser dalam teknik berkhatan

Sebenarnya bukanlah laser pun. Pembedahan yang menggunakan diathermy dipanggil Electrosurgery kerana alat diathermy ini menggunakan cas elektrik berfrekuensi tinggi untuk menghasilkan haba. 

Haba yang terhasil akan digunakan untuk melaksanakan proses berkhatan iaitu:
  • memotong kulit, tisu serta bahagian kulit yang lain
  • menghentikan perdarahan (coagulation), dengan cara ia menutup ( seal) saluran darah.
Oleh kerana itu, berkhatan guna diathermy meluas digunakan bagi yang memilih teknik freehand, kerana ianya mudah untuk mengawal perdarahan. Selain itu potongan kulit pun lebih cantik.

Disebabkan berkhatan menggunakan teknik freehand ni dijahit kulitnya, maka proses penyembuhan adalah lebih cepat. Proses penyembuhan kulit yg tinggal selepas dijahit dipanggil sebagai Primary Intention Wound Healing, dimana bekas potongan dirapatkan dengan jahitan benang.

Mama berharap pada hari kejadian segalanya akan berjalan dengan lancar dan baik-baik sahaja. Semoga tiada apa-apa yang mengganggu kelancaran majlis Khatan Perdana pada 23 November 2019 nanti.

Doakan mama, papa dan Dasuki Hafiy berjaya mengharungi saat pertama kali kami ini ye.

Mama of 3:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee Membekalkan 9 Asi Amino Perlu Kepada Badan

Antara kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee ialah membekalkan asid amino perlu kepada badan.


Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Asid Amino?

Asid amino merupakan kimia protein blok binaan dan boleh dipanggil blok binaan untuk kehidupan. Tubuh kita dibangunkan oleh blok-blok binaan ini. 

Setelah diserap ke dalam badan, asid-asid amino ini akan digunakan untuk membentuk pelbagai jenis protein yang diperlukan badan seperti hemoglobin, enzim, hormon, dan otot. 

Dalam bentuk protein, asid amino merupakan komponen yang kedua terbesar (air merupakan yang terbesar) dalam struktur otot manusia, sel dan tisu. Selain protein, asid amino penting dalam proses pengangkutan neurotransmitter dan biosintesis.

Ia terdapat dalam sumber makanan seperti daging, susu, sayuran, buah-buahan dan bijirin kekacang.

Fungsi Asid Amino

Fungsi dan penggunaan asid amino lain bergantung pada asid-asid amino, unsur-unsur mineral, karbohidrat dan asid lemak dan mempunyai kesan tidak langsung yang dimanifestasikan dalam pelbagai metabolisma.

Jika anda tidak mendapat asid amino yang cukup dalam diet anda, kesihatan anda boleh terjejas. Asid amino penting yang rendah dikaitkan dengan gejala seperti keresahan, penumpuan yang lemah, keletihan, kemurungan, dan ketidakseimbangan hormon.

Baca sini:

9 Asid Amino Perlu (Essential Amino Acid) Dalam ESP Shaklee.

Fakta Nutrisi Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Histidine - 340mg
  • Penting untuk pembahagian dan replikasi sel terutamanya pada kanak-kanak dan remaja yang sedang pesat membesar.

Lysine - 890mg
  • Bersama-sama dengan 2 lagi asid amino iaitu Leucine dan Valine untuk memperbaiki pemulihan otot selepas aktiviti senaman. 
  • Membentuk hemoglobin dan membantu dalam mengawal kadar gula dalam darah dan kadar tenaga. Juga terlibat dalam pembentukan pembekuan darah semasa pemulihan luka.

Methionine - 180mg
  • Membantu dalam proses metabolik, memecahkan lemak dan sumber utama sulfur dalam badan. Juga berperanan dalam menyingkirkan logam berat seperti merkuri dan timbal (lead).

Tryptophan - 180mg
  • Penting untuk penghasilan niacin dan serotonin yang penting untuk fungsi otak dan saraf yang normal. 
  • Serotonin penting untuk menggalakkan tidur, menstabilkan emosi, kawalan kesakitan, inflamasi, keradangan, peristalsis pada usus untuk penghadaman yang lancar dan sebagainya.

Leucine - 1,160mg
  • Merangsang pembebasan insulin daripada pankreas, melindungi otot dan meningkatkan penghasilan tenaga. 
  • Menggalakkan pemulihan tisu dan memperbaiki kulit.

Phenylalanine - 720mg
  • Dikaitkan dengan phenylketonuria (PKU). Tubuh menukarkan phenylalanine kepada tyrosine, iaitu sejenis lagi asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan protein-protein lain, bahan kimia otak, termasuklah L-dopa, epinephrine, norepinephrine dan hormon thyroid.

Valine - 650mg
  • Mempunyai kesan rangsangan dan diperlukan untuk metabolisme otot, pembaikan dan pembentukan tisudan memastikan kadar nitrogen yang mencukupi dalam badan.
9 asid amino perlu ini tidak boleh dibina dengan sendirinya oleh badan. Kerana itu, kita perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi 9 asid amino perlu ini untuk meningkatkan lagi  keperluan kesihatan badan.

Baca sini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Penafian / Disclaimers

#1 Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

#2 Segala perkongsian kisah peribadi adalah HAK MUTLAK saya dan keluarga. Semuanya adalah berdasarkan pengalaman dan kenangan kami. TIADA berkaitan dengan yang hidup atau yang mati. HANYA KEHIDUPAN KAMI.