Friday, 18 October 2019

Ostematrix Shaklee | Kebaikannya Dan Siapa Yang Perlu Ambil

Ostematrix Shaklee sentiasa menjadi pilihan paling digemari setakat ini. Asal sahaja Shaklee melangsungkan promosi terhadap item ini, berpusu-pusu penggemar Shaklee mendapatkannya.

Ostematrix Shaklee digemari bukan sahaja kerana mineral yang terkandung dalam setiap tablet, tetapi kerana fungsinya yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan badan lebih-lebih lagi untuk pergerakan badan.

6 Golongan Yang Perlu Ambil Ostematrix Shaklee

1. Anda yang sering mengalami masalah sukar membuang atau sembelit
Orang yang mengalami masalah sukar membuang dan sembelit
Golongan yang sering mengalami masalah sukar membuang ataupun sembelit sangat disarankan untuk mengambil Ostematrix Shaklee sebagai supplemen. Ostematrix Shaklee mengandungi Magnesium yang berperanan melegakan otot dalam usus untuk bergerak dengan lebih baik dan lancar.

Ia juga berfungsi untuk menyerap air ke dalam kolon seterusnya melebutkan najis dan melancarkan pembuangan daru badan.

2. Anda yang menyusukan anak
Para ibu yang menyusu
Golongan ibu menyusu sangat memerlukan sumber kalsium yang mencukupi untuk kelangsungan perkembangan tulang dan gigi bayi selain daripada diri sendiri.

Sebab itu, para ibu memerlukan pengambilan kalsium yang lebih efisien dan konsisten setiap hari.

3. Wanita yang mempunyai masalah senggugut
Wanita yang mengalami masalah senggugut
Seringkali wanita akan menghadapi masalah senggugut ketika datang bulan.

kalsium dan Magnesium membantu memperbaiki masalah haid, meringankan sakit waktu haid, memperbaiki depresi / mood swing, sakit kepala dan pitam serta menggalakan tidur yang lebih lena.

Anda akan berasa lebih tenang selepas dapat meredakan kesakitan tersebut.

4. Anda yang ingin mendapatkan tulang yang sihat dan kuat
Anda yang ingin mendapatkan tulang yang sihat dan kuat

Ostematrix membantu mengurangkan kesan osteoporosis, menguatkan kuku, gigi dan sistem saraf.

Ia juga membantu pertumbuhan semula tulang retak, kurangkan gusi berdarah serta meransang darah menjadi lebih pekat.

5. Wanita yang hamil
Wanita yang hamil
Bagi wanita yang sedang hamil, pengambilan kalsium adalah lebih tinggi daripada wanita yang tidak hamil.

Ini kerana, bayi akan mengambil kalsium dari tulang ibu untuk pembesaran di dalam kandungan. Keadaan ini akan menyebabkan daya tahan ibu yang hamil akan berkurangan kerana sumber kalsium perlu dikongsi dengan bayi di dalam kandungan.

Jadi, ibu perlu menambah pengambilan kalsium dalam menu diet harian sepanjang proses kehamilan.

Berapakah Keperluan Kalsium Harian Mengikut Kategori Dan Umur

Berikut adalah rekomendasi Pengambilan Nutrient tahun 2017.
  • Kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan 700 mg/sehari
  • Kanak-kanak berumur 4-9 tahun memerlukan 1,000 mg/sehari
  • Remaja berumur 10-19 tahun memerlukan 1,300 mg/sehari
  • Dewasa berumur 20-49 tahun memerlukan 1,000 mg/sehari
  • Warga emas berumur 50 tahun ke atas memerlukan 1,200 mg/sehari
  • Ibu menyusu atau mengandung memerlukan 1,000 mg/sehari

Baca disini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk Ostematrix Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Thursday, 17 October 2019

Herbal Blend Shaklee | Koleksi Testimoni Masalah Ekzema Dan Ruam

Salah satu produk luaran yang menjadi jualan paling laris ialah Herbal Blend Shaklee. Setiap rumah yang mempunyai anak kecil wajib mempunyai 1 tiub Herbal Blend ini.


1. Testimoni Herbal Blend Shaklee : Ekzema Berkurangan Setelah 1-5 Kali Sapuan

"Kawan Zetty anak dia pun ekzema. Dalam pantang lagi. Habis kulit menjadi kemerah-merahan terutama sekali kat leher. Alhamdulillah, lepas sekali sapuan Herbal Blend, ekzema tu nampak berkurangan"

"Sama dengan anak buah Ju. Kulit yang menggelupas kering jadi ok selepas 5 kali pakai Herbal Blend. Sebelum tu naik merah-merah kat telinga, pelipat leher dan penuh di muka"

2. Testimoni Herbal Blend Shaklee : Ruam Dan Gatal-Gatal Cepat Hilang
"Memang bagus sangat cream ni. Anak naik ruam keping-keping merah, sapu je Herbal Blend sekejap je hilang. Parut pun tak tinggal"

- Puan Tengku Dylla ArYaniey

3. Testimoni Herbal Blend Shaklee : Ekzema Berkurangan Dan Dapat Makan Seafood Semula
"Sejak pakai Herbal Blend tu, ekzema dan berkurang. Ruam-ruam merah tu pun berkurang juga. Masa ekzema dengan ruam tu teruk, sehari dalam 5-6 kali sapu Herbal Blend sebab gatal sangat.

Dalam seminggu, ruam dengan ekzema tu semakin berkurang. So, tak kisah dah nak pantang makanan laut sebab kalau gatal je boleh letak Herbal Blend"

4. Testimoni Herbal Blend Shaklee : Ekzema Berkurangan Setelah 1-5 Kali Sapuan

"Baby serasi dengan cream ni. Hari tu nampak teruk sikit di peha sebab kena pampers. Neena pun tiap kali tukar pampers sapu je Herbal Blend ni.

Sekarang dah kurang dah"

5. Testimoni Herbal Blend Shaklee : Ruam Bayi Pudar Dalam 24 Jam

"Yup, dalam sehari dah makin kurang especially ruam kat pipi sebab baby suka main air liue. So dia kerap naik ruam kat dagu dan pipi.

Letak je Herbal Blend Cream, pagi ni dan esoknya dah makin hilang"

Tuan puan juga mempunyai masalah seperti meraka? Anak atau diri sendiri memghadapi masalah ekzema dan ruam dikulit?

Anda boleh cuba ikhtiar dengan menyapu Herbal Blend Shaklee di kawasan yang bermasalah. Tuan puan yang sudah menggunakan cream ini telah berkongsi kesan bersama anda. Jadi, anda bila lagi?

Baca di sini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk Herbal Blend Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Tuesday, 15 October 2019

Ostematrix Shaklee | 7 Koleksi Testimoni Yang Terbukti Berkesan

7 koleksi testimoni para pengguna OsteMatrix Shaklee. Sungguh, produk ini memang menjadi pilihan utama pengguna Shaklee.

Harga yang murah, dan kesan yang boleh dirasai dengan cepat.


1. Puan Suraya Mohamad : Bangun Pagi Rasa Segar Dan Mudah Membuang

"Saya suka ostematrix sebab bila bangun pagi rasa fresh. Pagi-pagi pun mudah nak membuang.

Belum pernah rasa lenguh-lenguh atau sakit pinggang jika amalkan oste ni.

Masa hamil pula, kaki cramp tu tak menginggah. Anak yang lahir pun mempunyai tulang yang kuat dan cepat tumbuh gigi"

2. Puan Jacky Bass : Tiada Cramp, Sakit Pinggang, Sakit Gigi Dan Sembelit

"Saya sukakan Ostematrix sebeb ia adalah teman wajib saya sebelum tidur. Saya makan non-stop sejak hamil dan menyusu sepanjang 4 tahun ini. Tiada cramp, sakit pinggang, sakit gigi dan sembelit.

Ostematrix juga pernah menjadi milkbooster especially bila period. paling best sebab tidur lena dan bangun subuh pun senang"

3. Puan Yuzlina Yusof : Sakit Migrain Hilang

"Sejak umur 17 tahun, saya menderita migrai teruk. Terpaksa bergantung kepada pain killer. Sudah lebih 15 tahun begitu.

Tapi sekarang tak lagi selepas saya mencuba Ostematrix Shaklee dan B Complex Shaklee. Alhamdulillah saya tidak lagi bergantung 100% kepada pain killer."

4. Puan Ainniah Zulkefli : Kaki Dah Tak Cramp Semasa Pregnant

"Masa Ain mengandung anak kedua dan jarang sesangat cramp kaki. Tak macam 1st pregnancy (belum consume Oste) yang almost every night cramp kaki yang menyakitkan.

Lagi best bila bangun pagi terasa fresh dan senang, walaupun tidur lambat. Malam pula kena bangun beberapa kali untuk menyusu dan tidur pula cuma 4-6 jam sahaja.

Kalau Ain travel jauh-jauh, pun dah tak lenguh kaki atau sakit badan even berjam-jam dalam kereta."

5. Puan Ida Rashid : Tiada Cramp, Sakit Pinggang, Sakit Gigi Dan Sembelit

"Kak Ida suka Ostematrix sebab dapat bangun dari tidur sepantas kilat.

Ostematrix juga melancarkan pembuangan air besar. Start pregnant sampai baby dah berusia dua tahun memang tak pernah tinggalkan Ostematrix. 

Ostematrix juga menjadi pengganti susu. Kak Ida memang tak suka minum susu cair. Sebelum ni selalu sakit gigi, tapi sekarang Alhamdulillah dah tiada lagi."

6. Puan Liyana Nur Fithal : Tiada Masalah Sembelit, Tidur Lena Dan Mudah Bangun Pagi

"Kak Fit suka sangat Ostematrix sebab tidak adal lagi masalah sembelit.

Mudah nak tidur lena dan bangun awal pagi dengan rasa fresh saja badan. Walaupun tengah menyusukan baby dan anak. Oste memang terbaik"

7. Puan Shieda Balqis : Kaki Jarang Cramp Masa Mengandungkan Kembar

"Masa saya pregnant twin, setiap malam sebelum tidur memang ambil Ostematrix 6 biji sehari. Memang jarang sangat kena simpul biawak atau kaki cramp.

Masa berpantang pula, masalah sembelit tiada lagi dan tak perlu ke toilet sebab bersalin czer.

Dan 1 lagi, saya memang tidak boleh susu segar. Jadi Ostematrix la yang membantu saya mendapatkan sumber kalsium."

Seronok kan baca pengalaman bersama Ostematrix Shaklee yang dikongsi oleh pengguna. Sangat membantu dalam kehidupan harian tanpa mengira usia dan gender.

Baca juga:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk Ostematrix Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.
Continue Reading

Saturday, 12 October 2019

9 Resepi ESP Yang Sedap Dan Mudah Disediakan

Anda penggemar ESP Shaklee? Kami sediakan kepada anda 9 resepi ESP yang sangat mudah disediakan dan sedap ditekak.


1. Resepi ESP Smoothie Betik Dan Halia

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
1 cawan betik (di potong dan disejukan semalaman)
2 sudu teh halia (potong saiz kecil)
1/2 cawan perahan lemon
1 cawan ais
1/2 cawan air

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati. 

2. Resepi ESP Smoothie Nenas Dan Oren

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
1 cawan nenas
1 cawan oren
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

3. Resepi ESP Smoothie Mangga Dan Anggur

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
1 cawan susu rendah lemak
1/2 cawan anggur tanpa biji
1/2 cawan mangga
1 sudu kecil biji chia (chia seed)
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

4. Resepi ESP Smoothie Kiwi

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan kiwi
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

5. Resepi ESP Smoothie Avocado

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan avocado
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

6. Resepi ESP Smoothie Pisang Oat

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
2 sudu besar oat
2 biji pisang (saiz kecil)
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

7. Resepi ESP Smoothie Protein Oreo

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
2 keping biskut oreo (di hancur halus)
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

8. Resepi ESP Smoothie Strawberi Dan Oat

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
1 cawan Strawberi
1 sudu besar oat
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

9. Resepi ESP Smoothie Protein Buah Kurma

Bahan-bahan:
3 sudu besar ESP
5 biji buah kurma
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Cara bancuh:
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam pengisar, kemudian bancuh sehingga sebati.

Sedap dan menarik kan?
Baca disini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba ESP Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.
Continue Reading

Friday, 11 October 2019

Youth Mask Shaklee : 4 Testimoni Berkesan Mask Shaklee

Meriah di group Whats App berkongsi cerita tentang kehebatan Youth Mask Shaklee. Masing-masing gembira dengan kulit selepas Youth Mask menjalankan kerjanya di muka sendiri, terutama sekali jika menggunakan bersama produk Youth Shaklee yang lain.


Nak tahu apa kata mereka yang hebat ini? Jom kita tengok review mereka ini.

1. Kulit Nampak Lebih Cerah Dan Glowing - Pn.Nadiah Suhaidi
"Rasa dah tak boleh tinggal Youth Mask ni. Awal-awal guna, memang Nad pakai hari-hari. Effect dai cepat sangat, terus kulit nampak cerah dan glowing.

Pores juga cepat kecut. Pergi mana-mana, Nad akan share tentang bestnya Youth Mask Shaklee ni" 

2. Husband Suka Sebab Muka Rasa Fresh - Pn.Shazwani Aika
"Husband Wanie dah fall in love sangat kat Youth Mask Shaklee. Hari-hari suruh sapu mask kat muka dia.

Dia kata muka rasa fresh, bersih. kurang berminyak dan moist. Siap cakap lagi, kalau habis bagitau. Nanti abang bagi duit."

3. Jerawat Cepat Kecut - Pn. Wana Sulaiman
"Rasa macam dah tak boleh tak ada Youth Clay Mask tu.

Kat dagu Wana selalu naik jerawat. Tapi tak risau dah sebab laju betul jerawat tu kecut bila pakai clay mask. Semalam Wana beli lagi 2 unit terus"

4. Kulit Lebih Licin & Bersih - Pn. Eina Md Ali
"Eina suka Youth Mask ni. Kulit rasa lebih bersih dan licin je lepas pakai..

Memang betul, kulit terus jadi glowing dan nampak fresh je. Kawan-kawan pun tegur. Eina paling suka Youth Clay Mask Shaklee ni"

Seronok kan tengok mereka review tentang Youth Mask Shaklee ni? Lebih teruja untuk memliki sendiri kan?

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk Youth Skincare Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.
Continue Reading

Sunday, 6 October 2019

Pengalaman Sediakan Murtabak Maggi 2 Bahan

Hari ni mama ada kelas produk Shaklee di Headquaters (HQ) bersama team Maestro.


Jadi, anak-anak bertiga haruslah di hantar ke rumah mama pengasuh di sebelah rumah ni.


Disebabkan hari ini adalah hari minggu, mama sediakan sarapan kegemaran mereka untuk di hantar bersama iaitu Murtabak Maggi 2 Bahan.

Kenapa 2 bahan? Sebab mama cuma guna Maggi Kari dan telur sahaja. Anak-anak mama ada yang tak makan sayur walaupun hanya carrot.

Murtabak Maggi 2 Bahan.

Bahan-Bahan.

1. Maggi Kari - 3 bungkus
2. Telur - 5 biji

Cara-cara sediakan.

1. Maggi kari dipatahkan dan di celur dengan air panas. Sekejap sahaja tau. Untuk lembutkan sahaja.

2.  Pecahkan telur dan kacau sehingga sebati. Perasakan dengan 1 perencah maggi kari.


3.  Gaulkan maggi kari yang telah dicelur dengan perencah kari. Ini untuk membuatkan maggi kari lebih 'berasa' perencah kari tersebut.


4. Tuangkan telur yang telah dicampur bersama perencah kari ke dalam mangkuk maggi yang telah digaul kari tadi.


5. Panaskan minyak secukupnya dan masukan maggi yang bersama telur tadi. Goreng dengan api perlahan sehingga maggi dan telur tersebut masak secukupnya.


Taraaa, dah siap Murtabak Maggi 2 Bahan mama untuk anak-anak tersayang.  Lagi sedap jika dimakan bersama sos cili dan mayonis.

2 biji murtabak untuk di bawa dan makan bersama anak-anak mama pengasuh.

Kalau kawan-kawan nak masukkan bahan-bahan lain seperti hotdog, ayam, udang atau sotong bersama sayur-sayuran pun boleh. Lagi sedap dan berkhasiat kan.

Selamat mencuba tau. Ni menu lebih kepada menu bahan apa saja yang ada di dapur. Hehe
Continue Reading

Tuesday, 1 October 2019

Promosi Shaklee Oktober 2019

Apa promosi yang Shaklee sediakan pada bulan ini?

Sudah semestinya setiap awal bulan Yat akan kongsikan item promosi bulanan yang Shaklee telah sediakan kepada anda.


1. Promosi Shaklee Oktober 2019 | Beli 3 Ostematrix, Dapat 5% Diskaun 


Promosi Oktober 2019 memberikan anda 3 botol Ostematrix Shaklee dengan harga RM174.56 sahaja.

Harga Normal : RM183.00

Murah kan? Lagi murah jika anda terus berdaftar sebagai Ahli Shaklee, boleh dapat harga Ahli yang lebih jimat.

2. Promosi Shaklee Oktober 2019 | Youth Mask Shaklee


Promosi Youth Mask Shaklee dilanjutkan lagi sehingga 31 Oktober 2019. Satu berita yang sangat menggembirakan semua peminat Youth Shaklee.

Setiap belian berkembar Youth Mask Shaklee, anda layak mendapat secara PERCUMA:
  1. Youth Organza Bag
  2. Youth Facial Brush
  3. Youth Mask Usage Guide (Kad cara penggunaan Youth Mask dengan betul)
Baca sini:


Belian 2 jenis Youth Mask Shaklee adalah seperti diatas. Ini melayakan anda mendapat harga promosi yang sedang berjalan.

Ingin mendapatkan Youth Mask Shaklee dengan harga lagi murah, berdaftarlah sebagai Ahli Shaklee dan anda layak mendapat apa sahaja prosuk Shaklee dengan harga jimat sehingga 25% bergantung kepada item.

3. Promosi Shaklee Oktober 2019 | PLS Challenge


PLS Challege merupakan program baru Shaklee yang ditiruvasi daripada Shaklee US bagi meningkatkan tahap kesihatan orang Malaysia.

PLS Challenge bermaksud Prove It, Live It dan Share It.

Ini merupakan program yang bertujuan untuk detoks kan tubuh kita daripada sebarang unsur-unsur yang tidak sihat hasil daripada pemakanan kita yang tidak sihat.

PLS Challenge terbahagi kepada 2 jenis set iaitu:

Jom Detox Set

Jom Vivix SetProduk / Vitamin Apa Yang Ada Dalam Set Detox Dan Set Vivix?

Set Detox

1. Cinch (Coklat / Vanilla / Latte)
  • Memberikan tenaga berpanjangan.
  • Kaya dengan protin dan kalsium. 6 gram serat dalam setiap hidangan meningkatkan rasa kenyang yang lebih lama.
  • Leucina membantu mengekalkan otot untuk mencapai berat badan yang sihat.


2. Alfafa Complex
  • Mencuci usus untuk membuang toksin.
  • Melancarkan proses penghadaman.


3. Herb-lax
  • Membantu melancarkan proses penghadaman (melawaskan)
  • Mengurangkan masalah sembelit.
  • Mengempiskan perut.


4. Peppermint Ginger Plus
  • Membantu melegakan serta meredakan sistem penghadaman.
  • Membuang angin dan mengurangkan masalah kembung perut.
  • Melegakan perut (angin)


5. DTX Complex
  • Memberi sokongsan nutrisi untuk hati berfungsi secara sihat.
  • Mengekalkan hati yang sihat.

Set Vivix

1. Cinch (Coklat / Vanilla / Latte)
  • Memberikan tenaga berpanjangan.
  • Kaya dengan protin dan kalsium. 6 gram serat dalam setiap hidangan meningkatkan rasa kenyang yang lebih lama.
  • Leucina membantu mengekalkan otot untuk mencapai berat badan yang sihat.

2. Vivix
  • Membantu meningkatkan metabolisme badan
  • Meningkatkan sistem imun
  • Meningkatkan kesihatan mata
  • Menyokong kesihatan seluruh badan
  • Menyokong kesihatan sendi
  • Merencatkan sel lemak

Apakah Keistimewaan Promosi PLS Challenge?
  • Detox badan - Pembersihan sistem badan, set detox atau set Vivix membantu mengembalikan sistem badan anda jadi anda akan kembali berasa segar.
  • Memberikan Nutrisi - Dengan mengurangkan toksin dalam badan, badan anda sekarang akan menyerap nutrien, memberi nutrisi/khasiat dan suplemen dengan lebih baik, dan anda akan berasa lebih sihat , lebih bertenaga, lebih focus, lebih hebat!
  • Keisihatan Lebih Baik -Dan hanya apabila badan anda bekerja dengan bagus beserta nutrien yang lengkap, anda akan mendapat kesihatan yang baik.

Dan yang paling istimewa ialah, promosi PLS Challenge ini memberikan anda peluang untuk menjana pendapatan.

Bagi seorang ahli baru yang didaftarkan di bawah anda, anda sebagai upline layak untuk mendapat cash reward sebanyak RM25.00.  Besar tau nilai itu.
Continue Reading

Penafian / Disclaimers

#1 Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

#2 Segala perkongsian kisah peribadi adalah HAK MUTLAK saya dan keluarga. Semuanya adalah berdasarkan pengalaman dan kenangan kami. TIADA berkaitan dengan yang hidup atau yang mati. HANYA KEHIDUPAN KAMI.