Friday, 29 November 2019

Tips Bagaimana Nak Kekalkan Kecantikan Ketika Melancong Atau Bercuti

Yeay, sudah bermulanya musim cuti persekolahan pada tahun ini. Walaupun baru seminggu sesi cuti sekolah bermula, Sisyat rasa ramai yang sudah mempunyai perancangan untuk bercuti atau melancong bersama keluarga.

Tidak kisahlah samada di luar atau dalam negara lokasi percutian atau melancong itu, yang penting ialah bersama keluarga. 

Betul kan?
Bagaimana Nak Kekalkan Kecantikan Ketika Melancong Atau Bercuti

Jadi, Sisyat dengan ikhlasnya nak berkongsi tips bagaimana nak kekalkan kecantikan ketika melancong atau bercuti. Sesibuk atau sepadat mana pun aktiviti, kita harus menjaga kecantikan.

Tips 1: Pastikan Kulit Terhidrat Atau Cukup Air
Tips 1: Pastikan Kulit Terhidrat Atau Cukup Air

Sekiranya anda memilih luar negara sebagai lokasi percutian kali ini, udara sejuk dan kering di negara berkenaan akan menyerap kelembapan dari kulit kita. Ini akan menjadikan kulit akan kelihatan kering dan kusam.

Tips yang paling berguna ialah anda wajib menggunakan pelembab yang betul dan sesuai dengan kulit anda terutama sekali yang mengandungi bahan yang 1005 berasaskan tumbuhan.

Pelembab yang berasaskan tumbuhan sangat membantu anda:
  • Mengekalkan tahap kelembapan kulit dan memberi tenaga serta menyokong pembaharuan sel agar kulit kita kelihatan segar bila-bila masa dan di mana sahaja.
  • Memastikan kulit kelihatan lembut dan anjal supaya kulit kita tidak meudah kering di bawah suhu yang ektrem atau tidak menentu.

Tips 2: Jangan Lupa Pakai Serum Di Wajah
Tips 2: Jangan Lupa Pakai Serum Di Wajah


Perjalanan jauh menjadikan kulit tidak dapat dapat berehat dengan sebaiknya kerana persekitaran yang mempunyai suhu yang berbeza.

Tips yang terbaik ialah mengaplikasikan serum di wajah.

Penggunaan serum adalah untuk:
  • Membantu melindungi kulit dan melawan tanda-tanda penuaan yang ketara akibat kulit tidak mendapat rehat yang mencukupi kerana perjalanan jauh.
  • Menambahkan vitamin dan nutrien penting untuk menyokong pengeluaran kolagen dan memperbaharui sel-sel di peringkat selular pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Tips 3: Bersihkan Kulit Sebaiknya
Tips 3: Bersihkan Kulit Sebaiknya
Bersihkan kulit wajah dengan sebaiknya dan berdisiplin. Walau sepenat mana anda pada hari tersebut, pastikan anda membersikan wajah dengan teknik dan cara yang betul.

Pembersihan wajah yang sebetulnya membantu menyerlahkan keserian semulajadi wajah anda setiap hari.

Membersihkan kulit wajah dengan teknik dan cara yang betul merupakan langkah penting dalam regimen penjagaan kulit. Ia penting untuk membantu:-
  • Membantu mengeluarkan kotoran dan sisa solekan ketika dalam perjalanan atau aktiviti percutian.
  • Membantu membersihkan kulit dan menyediakan kulit untuk langkah penjagaan kulit muka yang seterusnya.

Tips 4: Pastikan Kulit Mendapat Penyegar Yang Segar
Tips 4: Pastikan Kulit Mendapat Penyegar Yang Segar
Perjalanan pengembaraan dengan kapal terbang atau kereta dalam jangka masa yang lama boleh membuatkan kita kelihatan letih dan lesu semasa tiba di destinasi percutian.

Tips untuk kembalikan kulit wajah segar sepanjang masa percutian ialah:-
  • Gunakan toner untuk membuat semburan ke muka sendiri (Face Mist) dengan air suling unuk menyegarkan semua menyegarkan diri.
  • Penggunaan toner membantu membebaskan kulit daripada sel-sel kusam akibat daripada pencemaran alam sekitar..

Tips 5: Tambahkan Perlindungan SPF Di Dalam Rutin Penjagaan Kulit Wajah
Tips 5: Tambahkan Perlindungan SPF Di Dalam Rutin Penjagaan Kulit Wajah
Walaupun pengembaraan kita menaiki pesawat, namun ianyan menjadikan kita berada hampir 10,000 kaki mendekati matahari.

Ini meletakan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat sinaran matahari berbanding jika kita berada dibumi.

Tips yang paling bagus ialah menggunakan sunscreen (pelindung matahari) yang membantu:
  • Melindungi kulit daripada sina UVA / UVB yang berbahaya semasa berada dalam pesawat dan di atas muka bumi.
  • Membaikpulih penampilan tona kulit secara keseluruhan dengan memberikan vitamin dan ramuan botani berkhasiat kepada kulit.

Bagaimana Nak Lengkapkan Keperluan Kulit Ketika Percutian?

Untuk memanjai kulit ketika percutian atau melancong, anda perlu sediakan "makanan" penjagaan kulit yang selengkapnya sekurang-kurangnya:-
  1. Pencuci muka
  2. Penyegar
  3. Pelembab
  4. Serum
  5. Pelindung matahari
Sesuai dengan keperluan penjagaan kulit ketika melancong, Shaklee menyediakan Youth Travel Set untuk melengkapkan lagi percutian anda.

4 Item Youth Shaklee Travel Set 

Ada 4 item di dalam set ini.
  1. Luminous Gel Oil Cleanser (20ml) - pencuci muka
  2. Perfecting Skin Toner (30ml) - penyegar / toner
  3. Activating Serum (7ml) - serum
  4. Advanced Renewal Night Cream - Rich (10 gram) - krim malam / pelembab malam
Keistimewaan YOUTH Travel Set?
  • Tidak dijual dimana-mana.
  • Sangat ekslusif
  • Mudah dibawa kemana-mana termasuk penerbangan.
  • Saiz yang comel setiap item iaitu 100ml sahaja
  • Didatangkan bersama Travel Case yang keras, jadi skincare selamat tanpa kemek atau tumpah.
Youth Travel Case yang keras dan mudah untuk menyimpan Youth Travel Set

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Tuesday, 26 November 2019

Planner 2020 Giveaway by Messarah

Macam biasa la, 1st blogpost setiap minggu akan dimulai dengan penyertaan giveaway atau pun segmen. Sisyat memang suka sangat join semua tu.

Itu tandanya Sisyat sangat memberikan sokongan kepada kawan-kawan blogger. Menang atau tak, itu lain cerita.

Kali ni Sisyat join Giveaway by Messarah pula.

Setiap tahun baru Sarah memang akan hadiahkan planner kepada kawan-kawan blogger. Jadi, sertailah giveaway ni untuk dapatkan planner cantik tahun 2020 tu. Ekslusif dari kawan blogger kan, itu yang istimewanya.

 Planner 2020 Giveaway by Messarah

Syarat-syarat giveaway :

1) Beralamat di Malaysia
2) Merupakan follower blog Messarah
3) Ada blog


How to join? : 
1) Like page Princess Serra di sidebar blog
2) Create satu blog post bertajuk "Planner 2020 Giveaway by Messarah"
3) Masukkan banner giveaway seperti yang tertera di atas
4) Backlink gambar tersebut ke link blog post ini (paling PENTING!)
5) Dalam blog post tu terpulang lah nak share quotes ke, puisi favourite korang ke, ucapan untuk upcoming birthday (27 december) Sarah ke, nak share goals 2020 ke, terpulang lah. Ikut kretiviti dan keikhlasan masing-masing tau :-)
6) Comment link blog entri korang kat sini ye.

Kepada Sarah, Sisyat ucapkan Happy Birthday in advance ye :-


Semoga sentiasa bahagia, berjaya dan dalam lindungan Allah Taa'la selalu.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Saturday, 23 November 2019

Pengalaman Menghadiri Hari Kecemerlangan Dan Apreasisasi Sekolah

Blogpost kali ini lebih kepada penghargaan kepada perasaan seorang ibu bapa.

Selama ini Sisyat cuma melihat dan mendengar sahaja kawan-kawan yang hadir ke sekolah untuk masjlis hari kecemerlangan dan apreasisasi anak-anak sebagai penghargaan di atas kejaayaan mereka sepanjang tahun tersebut.

2019 merupakan tahun amat bermakna bagi Sisyat dan suami di atas pencapaian anak bujang sulong kami. Tidak kisahlah kejayaan itu sekecil atau sebesar mana, kami tetap berbangga dengan usaha yang dia curahkan untuk sampai kepada anugerah tersebut.

Hari Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan

Pada 30-31 Mac 2019, kami hantar si sulong untuk menyertai Asia Pasific ITF Takewon-Do (School) Championship bertempat Management & Science University (MSU) Seksyen 13, Shah Alam.

Setakat untuk mendedahkan dia kepada pertandingan sebenar disamping merasai sendiri selok belok kejohanan.

Penyertaan pertama kali seorang pelajar berumur 8 tahun di pertandingan peringkat antarabangsa, dia berjaya membawa pulang pingat gangsa (tempat ketiga) untuk Malaysia. Pelajar kedua untuk sekolah dia yang berjaya memenangi pingat semasa kejohanan tersebut.

Penyampaian medal kepada tempat ketiga (Gangsa)

Senyuman puas hati dengan kejayaan. Dapat Gangsa dan Sijil Peringkat Antarabangsa (Sekolah)

Alhamdulillah di atas rezeki yang Allah berikan kepada dia. 

Dan, pada 8 November 2019 nama dia tersenarai dalam kalangan pelajar yang menerima anugerah kokurikulum sekolah. Dan pihak sekolah sampaikan surat kepada kami untuk hadir di majlis apreasisasi sekolah kebangsaan bagi menghargai usaha anak-anak yang telah berjaya pada tahun ini.

Hari Kecemerlangan Sekolah Rendah Agama (SRA)

Pada 14 November 2019 iaitu pada hari tandatangan Buku Laporan Pelajar, guru kelas dia memaklumkan dia mendapat tempat pertama di dalam kelas.

Memandangkan dia baru berumur 8 tahun dan darjah 2, tiada ujian yang dijalankan oleh pihak sekolah. Penilaian oleh guru adalah berdasarkan disiplin, attitude, kefahaman dalam pelajaran dan nilai kepimpinan.
Dia bersama Mama dan Baby
Alhamdulillah, dia berjaya menawan hati guru dengan sikap itu.

Maka, pada 22 November 2019 berlangsunglah hari kecemerlangan dan apreasisasi bagi Sekolah Rendah Agama. Sungguh, mama sebak melihat awak naik pentas terima anugerah itu. (Biasalah, sindrom mak-mak kan..hehe)

Berjubah macam konvo gitu.

Tahniah atas kejayaan awak. No 1 dalam kelas.
Tahniah di atas kecemerlangan awak pada tahun 2019 ini. Semoga awak kekalkan nilai-nilai murni dalam diri awak. Itu sahaja doa dan pesan mama papa ye Muhammad Dasuki Hafiy.

Mama of 3:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Wednesday, 20 November 2019

Pengalaman Masuk Kelas Meroti

Tidak pernah terfikir sekalipun di hati untuk join kelas meroti. Apatah lagi untuk buat roti sendiri.

Selama ini selalu berfikir, "Apa ada hal. Beli je la roti kat kedai tu. Berlambak kan. Sebut je nak makan yang brand apa."

Tak salah sebenarnya nak berfikiran macam tu. Tapi bila tengok anak-anak makan roti dari air tangan mama mereka sendiri, nikmat itu memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Join Kelas Meroti 1.0

Idea join kelas meroti ini sebenarnya daripada jiran satu taman. Setakat suka-suka dan untuk menambahkan skil memasak ibu-ibu.

Kelas Meroti 1.0 di kendalikan oleh pasangan suami isteri iaitu Mama Roha dan suaminya, Ayah Nazri.

Yuran pendaftaran hanya RM50.00 sahaja untuk 4 jenis roti iaitu Wholemeal Bread, Roti Kacang Merah, Roti Sosej dan Roti Butterscotch.

Roti Sosej

Wholemeal Bread

Roti Kacang Merah

Yang paling istimewa ialah kami mendapat resepi Nasi Beriani Johor secara percuma. Bonus la kan?!

Seramai 10 orang yang menyertai kelas tersebut pada 17 November lepas dan rata-rata adalah ibu-ibu yang dah familiar dengan meroti.

Cuma SisYat je yang masih merangkak. Nak buat teknik 'rounding' pun terkial-kial lagi tau. Hehe

Tapi tak apa, perancangan selanjutnya ialah daftar untuk Kelas Meroti 2.0 pula. Kena asah laki bakat terpendam ni.

Semua orang pandai buat sesuatu itu, cuma perlu asah bakat yang Tuhan dah berikan tu. Itu saja. Just keep on learning okay.

Ready, 1 2 go! Posing sebelum mula kelas

Roti penuh 1 kotak. Kelas dah selesai
Bila kelas dah selesai, masing-masing teringin nak memiliki Bread Maker (BM) sendiri. Macam Kelas Meroti ni, tenaga pengajar menggunakan BM daripada Noxxa.

Tapi SisYat macam berkira-kira lagi untuk beli jenama ini atau tidak. Sebabnya, banyak jenama lain diluar sana yang setanding dengan jenama ini kan?

If anda boleh sarankan untuk SisYat brand apa yang paling best untuk diguna, boleh juga. Just drop your comment below ye :-)

Thanks in advance kesayangan semua!
Continue Reading

Tuesday, 19 November 2019

Program Sunathon Atau Khatan Perdana Masjid Sementa

Bermulanya musim cuti sekolah nanti, maka bermulalah juga musim sunat bagi anak-anak.

Tahun ini, Sisyat menerima permintaan Dasuki Hafiy untuk bersunat. Telah lama sebenarnya dia minta dengan mama papa untuk bersunat. Kami menganggap permintaan dia adalah kerana terpengaruh dengan kawan-kawan yang lebih besar.

Tapi sebenarnya ialah dia mendengar kata-kata Ustaz di sekolah yang mengatakan lelaki yang bersunat adalah lebih bersih daripada yang belum bersunat. Sekiranya telah bersunat, maka boleh sembahyang dalam saf orang dewasa.

Kerana itulah, mama mencari klinik yang bersesuaian untuk menunaikan impian dia.

Hari ini, ternampak satu bunting di Masjid Kampung Sementa berkaitan Mini Karnival Islah 2019 yang turut menganjurkan program Khatan Perdana atau Sunathon (sunat ramai-ramai).

Mini Karnival Islah 2019 - Khatan Perdana Masjid Kampung Sementa

Kos untuk menyertai program ini RM130 seorang.

Setelah berbincang dengan papa dia, maka mama pun daftarkan dia untuk menyertai sunat beramai-ramai ini.

Kaedah Yang Digunakan

Disebabkan Dasuki Hafiy adalah pengalaman pertama mama papa dalam bersunat, kami lebih terperinci mencari maklumat lengkap berkaitan program ini.

Antara kaedah yang digunakan untuk bersunat ialah:
  • Laser (Cautery / Besi Panas)
  • Smart Klamp
  • Plastibel
  • issue Glue
Untuk program Sunathon 2019 ini, kaedah yang digunakan adalah Cauteri / Besi Panas yang mana masyarakat lebih mengenali sebagai teknik laser. 

Laser merupakan teknik sunat secara Free-Hand.

Teknik freehand ini ialah teknik menggunakan gunting, forceps serta alat bantuan yang lain di mana dalam teknik freehand ini, kulit akan di potong dan kemudiannya akan dijahit. 

Laser yang masyarakat selalu sebut sebut sebagai ”teknik bersunat” itu sebenarnya menggunakan diathermy ini.

Laser = Diathermy.

Apa itu diathermy? 

Mesin Diathermy yang dikenali sebagai Laser dalam teknik berkhatan

Sebenarnya bukanlah laser pun. Pembedahan yang menggunakan diathermy dipanggil Electrosurgery kerana alat diathermy ini menggunakan cas elektrik berfrekuensi tinggi untuk menghasilkan haba. 

Haba yang terhasil akan digunakan untuk melaksanakan proses berkhatan iaitu:
  • memotong kulit, tisu serta bahagian kulit yang lain
  • menghentikan perdarahan (coagulation), dengan cara ia menutup ( seal) saluran darah.
Oleh kerana itu, berkhatan guna diathermy meluas digunakan bagi yang memilih teknik freehand, kerana ianya mudah untuk mengawal perdarahan. Selain itu potongan kulit pun lebih cantik.

Disebabkan berkhatan menggunakan teknik freehand ni dijahit kulitnya, maka proses penyembuhan adalah lebih cepat. Proses penyembuhan kulit yg tinggal selepas dijahit dipanggil sebagai Primary Intention Wound Healing, dimana bekas potongan dirapatkan dengan jahitan benang.

Mama berharap pada hari kejadian segalanya akan berjalan dengan lancar dan baik-baik sahaja. Semoga tiada apa-apa yang mengganggu kelancaran majlis Khatan Perdana pada 23 November 2019 nanti.

Doakan mama, papa dan Dasuki Hafiy berjaya mengharungi saat pertama kali kami ini ye.

Mama of 3:
Hayati Suki (SisYat)
Continue Reading

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee Membekalkan 9 Asi Amino Perlu Kepada Badan

Antara kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee ialah membekalkan asid amino perlu kepada badan.


Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Asid Amino?

Asid amino merupakan kimia protein blok binaan dan boleh dipanggil blok binaan untuk kehidupan. Tubuh kita dibangunkan oleh blok-blok binaan ini. 

Setelah diserap ke dalam badan, asid-asid amino ini akan digunakan untuk membentuk pelbagai jenis protein yang diperlukan badan seperti hemoglobin, enzim, hormon, dan otot. 

Dalam bentuk protein, asid amino merupakan komponen yang kedua terbesar (air merupakan yang terbesar) dalam struktur otot manusia, sel dan tisu. Selain protein, asid amino penting dalam proses pengangkutan neurotransmitter dan biosintesis.

Ia terdapat dalam sumber makanan seperti daging, susu, sayuran, buah-buahan dan bijirin kekacang.

Fungsi Asid Amino

Fungsi dan penggunaan asid amino lain bergantung pada asid-asid amino, unsur-unsur mineral, karbohidrat dan asid lemak dan mempunyai kesan tidak langsung yang dimanifestasikan dalam pelbagai metabolisma.

Jika anda tidak mendapat asid amino yang cukup dalam diet anda, kesihatan anda boleh terjejas. Asid amino penting yang rendah dikaitkan dengan gejala seperti keresahan, penumpuan yang lemah, keletihan, kemurungan, dan ketidakseimbangan hormon.

Baca sini:

9 Asid Amino Perlu (Essential Amino Acid) Dalam ESP Shaklee.

Fakta Nutrisi Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Histidine - 340mg
  • Penting untuk pembahagian dan replikasi sel terutamanya pada kanak-kanak dan remaja yang sedang pesat membesar.

Lysine - 890mg
  • Bersama-sama dengan 2 lagi asid amino iaitu Leucine dan Valine untuk memperbaiki pemulihan otot selepas aktiviti senaman. 
  • Membentuk hemoglobin dan membantu dalam mengawal kadar gula dalam darah dan kadar tenaga. Juga terlibat dalam pembentukan pembekuan darah semasa pemulihan luka.

Methionine - 180mg
  • Membantu dalam proses metabolik, memecahkan lemak dan sumber utama sulfur dalam badan. Juga berperanan dalam menyingkirkan logam berat seperti merkuri dan timbal (lead).

Tryptophan - 180mg
  • Penting untuk penghasilan niacin dan serotonin yang penting untuk fungsi otak dan saraf yang normal. 
  • Serotonin penting untuk menggalakkan tidur, menstabilkan emosi, kawalan kesakitan, inflamasi, keradangan, peristalsis pada usus untuk penghadaman yang lancar dan sebagainya.

Leucine - 1,160mg
  • Merangsang pembebasan insulin daripada pankreas, melindungi otot dan meningkatkan penghasilan tenaga. 
  • Menggalakkan pemulihan tisu dan memperbaiki kulit.

Phenylalanine - 720mg
  • Dikaitkan dengan phenylketonuria (PKU). Tubuh menukarkan phenylalanine kepada tyrosine, iaitu sejenis lagi asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan protein-protein lain, bahan kimia otak, termasuklah L-dopa, epinephrine, norepinephrine dan hormon thyroid.

Valine - 650mg
  • Mempunyai kesan rangsangan dan diperlukan untuk metabolisme otot, pembaikan dan pembentukan tisudan memastikan kadar nitrogen yang mencukupi dalam badan.
9 asid amino perlu ini tidak boleh dibina dengan sendirinya oleh badan. Kerana itu, kita perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi 9 asid amino perlu ini untuk meningkatkan lagi  keperluan kesihatan badan.

Baca sini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Monday, 18 November 2019

6 Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Bila bulan promosi ESP Shaklee, ramai yang akan borong seborong-borongnya. Salah satu faktor ialah mungkin harganya yang murah berbanding harga biasa.

Baca sini:

Selain daripada faktor harga, ESP Shaklee ni "hot item" setiap masa.

Percayalah! 

Entry kali ini SisYat kongsikan ada 6 kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee yang bakal menjawab kenapa ianya terlalu laku keras.

6 kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee



1. Kelebihan ESP Shaklee : Membekalkan 14gram protein Indeks Glisemik Rendah

Makanan yang mempunyai Indeks Glisemik (GI) yang rendah memberikan kesan rasa kenyang yang lama.

GI didalam di ukur dengan nilai 0 sehingga 100. Nilai 0 apabila makanan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah dan nilai maksimum peningkatan nila glukosa dalam darah ialah 100.

Nilai Bacaan Indeks Glisemik (GI)
  • GI Tinggi (High GI) - nilai GI melebihi 70. Ianya merujuk kepada makanan yang mudah dan cepat dihadam dan ditukar menjadi glukosa dalam darah.
  • GI Sederhana (Medium GI) - nilai diantara 56 hingga 69
  • GI Rendah (Low GI) - nilai GI kurang daripada 55. Makanan yang mempunyai GI rendah menukarkan makanan kepada glukosa dalam darah secara beransur-ansur.
Berapa nilai GI ESP Shaklee?

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee hanya mempunyai nilai GI 39 sahaja. Iaitu berada pada kadar Low GI / GI rendah.

Kadar kenaikan paras glukosa yang terlalu tinggi dengan cepat selapas makanan adalah perlu dielakan kerana ianya memudaratkan kesihatan untuk jangka masa panjang.

Adalah disarankan untuk menstabilkan paras glukosa dalam darah dengan mengambil makanan rendah GI bagi mengelakan dan mencegah penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, kolestrol tinggi, strok, kanser dan lain-lain.

Baca juga:

2. Kelebihan ESP Shaklee : Membekalkan 9 Asi Amino Perlu Kepada Badan

3. Kelebihan ESP Shaklee : Tinggi Kalsium Untuk Perkembangan Tulang dan Gigi Yang Kuat

Baca sini:

4. Kelebihan ESP Shaklee : Protein Soya Yang Tidak Diubah Secara Genetik

5. Kelebihan ESP Shaklee : Mendapat Penarafan tertinggi PDCAAS

6. Kelebihan ESP Shaklee : Membantu Menurunkan Paras Kolestrol Dalam Badan.

Baca sini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Saturday, 16 November 2019

7 Mitos Mengenai Kacang Soya

Kali ini, SisYat kongsikan tentang 7 Mitos Vs Fakta mengenai kacang soya yang patut anda tahu.

Bukan semua kacang soya mempunyai kesan yang tidak baik. Yang penting sebagai pengguna, anda harus pandai memilih produk kacang soya yang terbaik.



1. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Membantu Meningkatkan Kesuburan Wanita?


Betul, kacang soya membantu meningkatkan penurunan kadar hormon estrogen wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan yang sama seperti estrogen.

2. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Mampu Kurangkan Kadar Peluang Kanser Payudara?

Betul. Selain daripada mengatur reproduksi, kandungan isoflavons dalam kacang soya meningkatkan antioksida vitamin C dan E sehingga melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

3. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Menyebabkan Lelaki Menjadi "Perempuan"?

Kurang tepat. kacang soya tidak memberi kesan terhadap level estrogen dalam badan lelaki.

Baca juga:

4. Mitos Atau Fakta : Kadar Kalsium Susu Soya Lebih Tinggi Daripada Susu Lembu?


Kurang tepat. Kandungan kalsium dalam susu lembu (143g) lebih tinggi daripada kandungan kalsium dalam susu kacang soya (50g).

5. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Boleh Sebabkan Sembelit?

Kurang tepat. Kandungan serat dalam kacang soya sanagt tinggi dan membantu melancarkan proses pelawasan perut anda.

6. Mitos Atau Fakta : Kebanyakan Orang Alergic Kepada Kacang Soya?

Kurang tepat. Sebenarnya, tidak ramai yang alergi terhadap kacang soya seperti yang disangkakan,

7. Mitos Atau Fakta : Fermented Soya Lebih Bagus Daripada Unfermented Soya?
Kurang tepat. Sebenarnya, kedua-dua jenis samada Fermented Soy atau Unfermented Soy sangat mudah dihadam kerana kacang soya itu sendiri mempunyai kandungan serat yang tinggi.

Baca juga:
Adakah anda sudah jelas?

Semoga tiada lagi kekeliruan atau ketakutan untuk mengambil sebarang produk berasaskan kacang soya. Jangan risau.

Yang penting, anda tahu macamana untuk mendapatkan kacang soya yang betul-betul berkualiti.

Produk berasaskan kacang soya daripada Shaklee yang menjadi pilihan para pengguna selama ini ialah Energizing Soy Protein (ESP). Sangat berkhasiat dan mempunyai banyak kelebihan.

Baca juga:
Continue Reading

New Years Giveaway By Eikin Sofi


Syarat-syarat untuk menyertai giveaway ini ialah:
❀ Warganegara Malaysia
❀ Wajib follow blog Eikin Sofi
❀ Follow Instagram, tekan @eikinsofi.
❀ Subcribe channel Youtube, tekan Eikin Sofi.

Cara-cara untuk menyertai:
❀ Mesti buat satu post bertajuk "New Years Giveaway By Eikin Sofi"
❀ Copy banner di atas dan backlink ke post ini 
❀ Tag 3 kawan blogger anda dan pastikan mereka tahu 
❀ Copy dan paste link post yang anda buat ni di ruangan komen blog berkenaan.

So, siapa yang SisYat nak tag ni ye..

Seperti biasa, 3 nama di bawah la SisYat nak ajak memeriahkan giveaway ni.
  1.  Eina Md Ali
  2. Ziana Eunos
  3. Atul Hamid
Okay kawan-kawan, jom join sama-sama.
Continue Reading

Friday, 15 November 2019

Thursday, 14 November 2019

Comeback Giveaway by Farah Farhana

Lama sepi dari blog sendiri kan?

First entry selepas 2 minggu sunyi dari blogging, sisYat ajak kawan-kawan semua join giveaway dari Farah Farhana ye.


Selain back link poster seperti di atas sebagai syarat penyertaan, anda juga kena tag 3 kawan blogger anda yang lain tau.

SisYat pilih 3 kawan berikut okay.

1. Tengku Sofia (Kak Pia)



Tarikh akhir penyertaan ialah pada 25 November 2019 tepat jam 11.59 malam.

Kalau nak tahu apa hadiahnya, kena la klik banner kat atas tu. Yang pasti, semua hadiah yang ditawarkan oleh Farah Farhana adalah 100% ditaja oleh beliau dan sudah pasti ianya sangat menarik.

Good luck kepada semua yang menyertai giveaway ini.
Continue Reading

Friday, 8 November 2019

Promosi Shaklee November 2019

Assalamualaikum sahabat semua,

Maaf lambat war-warkan promosi Shaklee pada November ini. Sebenarnya SisYat baru je balik dari satu kursus penting untuk kerja hakiki SisYat. Yang tu nanti SisYat sambung dalam entry lain ye.


Promosi Shaklee November 2019



1. Promosi Shaklee November 2019 | Energizing Soy Protein (ESP)

Dua pilihan yang Shaklee sediakan untuk mendapatkan ESP pada harga jimat dan menguntungkan.

A) Beli 6 Percuma 1 Energizing Soy Protein (ESP) - RM 967.50. 

Kelebihan:
  • FREE Keahlian - Jimat RM65.00
  • FREE Penghantaran - Jimat RM10.00
  • FREE 1 canister / balang ESP - RM165.00
  • Cash Rebate - RM30.00
Penjimatan sehingga RM270.00

2. Promosi Shaklee November 2019 || Zinc Plus

Beli 3 Percuma 1 Zinc Plus - RM168.75

Baca juga:

3. Promosi Shaklee November 2019 || Youth Travel Set
Ada 2 pilihan untuk mendapatkan harga promosi Youth Travel Set Shaklee.
  • Beli dengan harga RM297.50. Anda akan dapat Youth Travel Set Shaklee beserta Travel Case.
  • Beli dengan harga RM 85.00 apabila anda membeli mana-mana produk YOUTH bernilai RM 750 (200 uv) dalam satu resit. Anda akan dapat FREE Membership + FREE postage + Cashback.
Youth Travel Set beserta Travel Case. Cantik sangat kan!
Apa yang menariknya YOUTH Travel Set?
  • Tidak dijual dimana-mana. 
  • Sangat ekslusif
  • Mudah dibawa kemana-mana termasuk penerbangan. 
  • Saiz yang comel setiap item iaitu 100ml sahaja
  • Didatangkan bersama Travel Case yang keras, jadi skincare selamat tanpa kemek atau tumpah.
Baca Sini:

4. Promosi Shaklee November 2019: Cleanse Set & Peluang Jana Income (Extended)

PLS Challege merupakan program baru Shaklee yang ditiruvasi daripada Shaklee US bagi meningkatkan tahap kesihatan orang Malaysia.

PLS Challenge bermaksud Prove It, Live It dan Share It.

Ini merupakan program yang bertujuan untuk detoks kan tubuh kita daripada sebarang unsur-unsur yang tidak sihat hasil daripada pemakanan kita yang tidak sihat.

Apakah Keistimewaan Promosi PLS Challenge?
  • Detox badan - Pembersihan sistem badan, set detox atau set Vivix membantu mengembalikan sistem badan anda jadi anda akan kembali berasa segar.
  • Memberikan Nutrisi - Dengan mengurangkan toksin dalam badan, badan anda sekarang akan menyerap nutrien, memberi nutrisi/khasiat dan suplemen dengan lebih baik, dan anda akan berasa lebih sihat , lebih bertenaga, lebih focus, lebih hebat!
  • Kesihatan Lebih Baik -Dan hanya apabila badan anda bekerja dengan bagus beserta nutrien yang lengkap, anda akan mendapat kesihatan yang baik.
  • Dan yang paling istimewa ialah, promosi PLS Challenge ini memberikan anda peluang untuk menjana pendapatan.
Bagi seorang ahli baru yang didaftarkan di bawah anda, anda sebagai upline layak untuk mendapat cash reward sebanyak RM25.00. Besar tau nilai itu.

Bagi yang baru nak mulakan bisnes online (home based), inilah permulaannya.

PLS Challenge terbahagi kepada 2 jenis set iaitu Jom Detox Set dan Jom Vivix Set.

Produk / Vitamin Apa Yang Ada Dalam Set Detox Dan Set Vivix ni?

Set Detox

1. Cinch (Coklat / Vanilla / Latte)
  • Memberikan tenaga berpanjangan.
  • Kaya dengan protin dan kalsium. 6 gram serat dalam setiap hidangan meningkatkan rasa kenyang yang lebih lama.
  • Leucina membantu mengekalkan otot untuk mencapai berat badan yang sihat.
2. Alfafa Complex
  • Mencuci usus untuk membuang toksin.
  • Melancarkan proses penghadaman.
3. Herb-lax
  • Membantu melancarkan proses penghadaman (melawaskan)
  • Mengurangkan masalah sembelit.
  • Mengempiskan perut.
4. Peppermint Ginger Plus
  • Membantu melegakan serta meredakan sistem penghadaman.
  • Membuang angin dan mengurangkan masalah kembung perut.
  • Melegakan perut (angin)
5. DTX Complex
  • Memberi sokongsan nutrisi untuk hati berfungsi secara sihat.
  • Mengekalkan hati yang sihat.


Set Vivix

1. Cinch (Coklat / Vanilla / Latte)
  • Memberikan tenaga berpanjangan.
  • Kaya dengan protin dan kalsium. 6 gram serat dalam setiap hidangan meningkatkan rasa kenyang yang lebih lama.
  • Leucina membantu mengekalkan otot untuk mencapai berat badan yang sihat.
2. Vivix
  • Membantu meningkatkan metabolisme badan
  • Meningkatkan sistem imun
  • Meningkatkan kesihatan mata
  • Menyokong kesihatan seluruh badan
  • Menyokong kesihatan sendi
  • Merencatkan sel lemak
Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Penafian / Disclaimers

#1 Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

#2 Segala perkongsian kisah peribadi adalah HAK MUTLAK saya dan keluarga. Semuanya adalah berdasarkan pengalaman dan kenangan kami. TIADA berkaitan dengan yang hidup atau yang mati. HANYA KEHIDUPAN KAMI.